Direct naar artikelinhoud
Zorg

Dan toch geen betaalde stage voor studenten verpleegkunde

Dan toch geen betaalde stage voor studenten verpleegkunde
Beeld Yann Bertrand

Studenten verpleegkunde die in september aan hun vierde jaar beginnen, zullen niet worden betaald voor hun stagejaar. Nochtans werd dat bij inschrijving wel zo voorgesteld. Veel studenten voelen zich ‘bekocht’.

In september begint voor het eerst een groep bachelorstudenten verpleegkunde aan hun vierde jaar. Drie jaar geleden werd namelijk beslist om de opleidingsduur op te trekken van drie naar vier jaar.

Bij de officiële voorstelling door de Vlaamse regering en in brochures van de hogescholen stond destijds te lezen dat studenten in dat vierde jaar 22 weken ‘contractstage’ zouden doen. Geen gewone stage dus, maar een waar een vergoeding tegenover staat. Zo zouden studenten veel nuttige praktijkervaring kunnen opdoen en daarvoor worden betaald.

Hoe die contractstage concreet moest worden gefinancierd – dus wie de student moest betalen: de overheid of het werkveld? – zou nog worden onderzocht.

‘Door hem een vergoeding te geven, kan een student zijn beurs of kindergeld verliezen of kan hij geen vakantiejobs meer doen’
Lon Holtzer, Vlaams Zorgambassadeur

Dat onderzoek is ondertussen afgerond. En daaruit blijkt dat niemand, noch het werkveld, noch de hogescholen, noch de studenten zelf, een betaalde stage wil, zo meent Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer. Haar taak is het promoten van zorgberoepen, waaraan in onze maatschappij een groot tekort is. “Iedereen was het er unaniem over eens dat een student vooral zijn studentenstatuut moet behouden. Door hem een vergoeding te geven en dus werknemer te maken, kan hij zijn beurs of kindergeld verliezen of kan hij geen vakantiejobs meer doen. Bovendien moeten we ook voorkomen dat rijkere voorzieningen de beste studenten uitkiezen, waardoor de anderen nergens terechtkunnen.”

Investeren in begeleiding

Volgens de Zorgambassadeur waren ook een vijftigtal studenten betrokken bij het onderzoek. “Slechts vier ervan waren voor een vergoeding. De anderen vonden het vooral belangrijk dat er werd geïnvesteerd in de begeleiding tijdens die stages.”

Dus is besloten dat het bijkomende vierde jaar uit onbetaalde stage bestaat. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wordt wel nog onderzocht of er eventueel een tussenkomst kan zijn voor bepaalde kosten eigen aan de stage, zoals de aankoop van werkkledij. “Daarover worden nog onderhandelingen gevoerd”, zegt ze. Ze maakt ook ruim 11 miljoen euro extra vrij voor begeleiding van studenten.

Toch is lang niet iedereen tevreden met de gang van zaken. Op internet circuleert ondertussen een petitie van verpleegkundestudenten die zich naar eigen zeggen ‘bekocht’ voelen. De petitie is ondertussen al ondertekend door 4.000 studenten.

‘Er is ons drie jaar geleden beloofd dat we een vergoeding zouden krijgen voor die stage. Het was voor veel studenten de reden om toch voor deze opleiding te kiezen’
Initiatiefnemer petitie

“We zijn niet tegen een stagejaar”, benadrukt de initiatiefnemer, die anoniem wil blijven. “Alleen is ons drie jaar geleden beloofd dat we een vergoeding zouden krijgen voor die stage. Het was voor veel studenten de reden om toch voor deze opleiding te kiezen. Dat we niet het loon van een afgestudeerd verpleegkundige kunnen krijgen, snappen we maar al te goed. Maar een vergoeding voor die 22 weken extra stage, zoals ons is beloofd, is het minste wat we vragen. Hopelijk kan het nog worden herbekeken.”