Hallucinante beelden van plundering apotheek in Molenbeek door relschoppers: “Medicijnen! Medicijnen!”

Wat een feestnacht had moeten zijn, is in de Brusselse gemeente Molenbeek een nachtmerrie geworden. Er braken rellen uit tijdens de oudejaarsnacht en de relschoppers richtten massaal vernielingen aan. Op videobeelden die werden bezorgd aan onze redactie is te zien hoe ze een apotheek binnendringen, waarna ze die plunderen en met de gestolen medicijnen paraderen op straat. Zelfs kinderen lopen rustig weg met hun “buit”.

gjs, amg, cds, jvh

Een oorlogsnacht zou je het kunnen noemen, wat zich in de overgang van oud naar nieuw afspeelde in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Jongeren kwamen de straat op met als enige doel relschoppen en de politie provoceren. Het leidde tot een hoop vernielingen, waaronder in brand gestoken auto’s en vuilnisbakken, ingegooide ruiten en geplunderde winkels. Brandweermannen durfden amper tussenbeide te komen, uit angst om aangevallen te worden.

LEES OOK. Rumoerige feestnacht: jongeman doodgestoken, brandweerwagen vernield en hulpdiensten bekogeld met vuurwerk

Een van de zaken die aan het beruchte metrostation Zwarte Vijvers ongewenst bezoek kreeg van de relschoppers was apotheek Lambrechts. Op videobeelden die onze redactie bereikten, is te zien hoe de jongeren eerst de ruiten van de zaak ingooien en vervolgens de deur forceren om binnen te raken. In de zaak maakten ze er een boeltje van. Ze duwden heel wat rekken om en gooiden medicijnen op de grond.

(lees verder onder de foto’s)

© amg

© amg

De relschoppers maakten van de gelegenheid ook gebruik om medicijnen mee te graaien. Op bovenstaande videobeelden is ook te zien hoe de jongeren, waaronder ook kinderen, door de straten van Molenbeek lopen met de medicamenten die ze net gestolen hebben. “Medicijnen, medicijnen”, wordt geroepen.

De uitbater van de apotheek wenst woensdagochtend niet te reageren. “Ik heb er geen tijd voor”, zegt ze. “We hebben al onze tijd nodig om alles hier weer in orde te brengen. Daar gaat onze aandacht nu naar uit.”

Elektronicawinkel

Ook de elektronicawinkel naast de apotheek werd geplunderd. “Ik werd verwittigd door het alarm en ben direct naar de zaak gegaan. Toen ik daar een halfuur later aankwam, was mijn hele winkel al geplunderd en vernield. Heel wat gsm's en laptops zijn verdwenen”, zegt eigenaar Hassan Zenague. “Het is een barslecht begin van het nieuwe jaar. Ik ben verzekerd, maar zulke zaken afhandelen duurt een tijd. Ik zal de eerste maanden moeten zien te overleven.”

Relschoppers riskeren zware straffen

De politie slaagde er al in om 25 jongeren op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen. De Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux liet dinsdag weten dat ze geen straffeloosheid tolereert, en het parket van Brussel dreigt met zware straffen. “De meeste amokmakers riskeren een gevangenisstraf van minstens vijf jaar”, zegt Gilles Dejemeppe van het Brussels parket in Het Laatste Nieuws. “Wie een agent slaat of verwondt, kan een nog zwaardere straf krijgen.”

Eén man is intussen al voorgeleid bij de onderzoeksrechter, in verdenking gesteld van smaad, bedreigingen en weerspannigheid, maar vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het Brusselse parket. Een tweede man die gerechtelijk was aangehouden, heeft een rechtstreekse dagvaarding gekregen en moet zich op 1 februari voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden, eveneens voor smaad, weerspannigheid en bedreigingen.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Wat op oudejaarsnacht in Brussel is gebeurd, mag nooit als normaal worden beschouwd, alsof het erbij hoort”

Gatz: “Helaas is dit traditie geworden”

Sven Gatz (Open VLD), Vlaams minister voor Brussel maar in de eerste plaats Brusselaar in hart en nieren, zegt woensdagochtend op Radio 1 te betreuren wat zich heeft afgespeeld in de straten van Molenbeek en Anderlecht. “Helaas is dit een traditie geworden”, aldus Gatz. “Enkele heethoofden en een stukje georganiseerde misdaad die bepaalde wijken willen destabiliseren door zich zo te gedragen.”

De minister stelt vast dat de politie de schade opmeet na de rumoerige nacht. “Maar het had niet zover mogen komen. De politie moet zich veel beter voorbereiden op feiten als deze. Er moet een veiligheidsplan komen, boven alle politiezones, vanuit het Gewest. Dit is niet de schuld van de politiemannen en -vrouwen in het veld, en ik besef dat je niet alles kan oplossen. Maar dit Gewest verdient een betere politiestructuur.”

De Crem stelt zich vragen bij planning politie

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) stelt zich vooral vragen bij de planning van de politie. “Men moet beter voorbereid zijn op dergelijke evenementen. Zeker als men weet dat er vroeger problemen zijn geweest”, aldus De Crem op Radio 1. “In de planningsfase moet er beter gewerkt kunnen worden. De mensen op staat doen hun werk (..) maar ik vraag mij af of de planningsstructuren wel werken. Ik ga nader bekijken wie wat deed en wie wat niet heeft gedaan.”

De Crem pleit voor een harde aanpak. “We kunnen ons niet blijven verdrinken in overbodig en overtollig overleg. Er moet een harde aanpak komen, die verder gaat dan wat tot nu toe is gebeurd. De openbare orde waarborgen is de kerntaak van de overheid.” De minister belooft de nodige aandacht te besteden aan de aanwervingen, die in Brussel moeilijk lopen. “De rekrutering is al toegenomen. Vorig jaar hebben we 2.500 mensen gerekruteerd, dit jaar heb ik er 2.400 à 2.500 gepland.” Daarnaast wil De Crem een beleid ontwikkelen rond agressie tegen hulpdiensten.

De betrokken politiekorpsen wensen niet te reageren op de opmerkingen van de minister. “We kunnen enkel aanstippen dat we wel degelijk voorbereid waren op oudejaarsavond, en dat er ook ploegen van de federale politie op het terrein aanwezig waren”, klinkt het. “Het voorziene systeem heeft dus gewerkt. Verder kunnen we enkel vaststellen en betreuren dat een aantal jongeren dit jaar extreem gewelddadig is geweest.”

Volgens het Brusselse parket verliep oudejaarsnacht zelfs rustiger dan de voorbije jaren. “Met uitzondering van wat er in Sint-Jans-Molenbeek is gebeurd, weliswaar”, zegt Brussels parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe. “Maar over heel Brussel zijn er minder incidenten gemeld, minder arrestaties verricht en minder mensen ter beschikking gesteld van het parket dan de voorbije jaren. Dat stellen we zelf vast en krijgen we ook te horen van de verschillende politiekorpsen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen