Direct naar artikelinhoud
Geneeskunde

“Vrouwen worden te weinig op de risico’s van een keizersnede gewezen”

Meer geboortes met keizersnede: “Ook als het niet medisch nodig is”
Beeld Photo News

Steeds meer vrouwen bevallen met een keizersnede. Ze doen dat ook vaker zonder medische reden. Toch is de chirurgische ingreep zeker niet onschuldig. “Vrouwen worden te weinig op de risico’s gewezen.”

Waarom eindeloos zwoegen op de verlostafel als het ook anders kan? Het is een bedenking die steeds meer aanstaande moeders maken. Ook zonder duidelijke medische reden verkiezen sommigen een keizersnede boven een natuurlijke bevalling.

Volgens cijfers van minister Maggie De Block (Open Vld) bevalt ruim één op de vijf vrouwen met een keizersnede. Dat aandeel steeg van 19,7 procent in 2008 naar 21,4 procent in 2016. Meestal omdat dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een stuitligging of als het bekken van de moeder te smal is. Zonder keizersnedes zou de sterfte bij zuigelingen en moeders hoger liggen.

Maar er is niet altijd een medisch argument. Soms worden keizersnedes uitgevoerd op verzoek van de moeder. Cijfers worden daar niet over bijgehouden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat een keizersnede bij 10 tot 15 procent van de bevallingen medische verantwoord is. Ons land zit daar ruim boven.

‘Heel vaak worden vrouwen niet of te weinig op de risico’s gewezen’
Yoleen Van Camp (N-VA)

“Er zijn te veel onnodige keizersnedes”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp, ondervoorzitter van de commissie Volksgezondheid en doctor in de medische wetenschappen. Zij vroeg de cijfers op bij minister De Block. “Vrouwen kiezen vaker uit praktische en esthetische overwegingen voor een keizersnede, zonder dat die medisch gezien aangewezen is.”

Risico’s

Angst speelt een rol. Een bevalling kan lang en pijnlijk zijn, en je hebt de timing niet in de hand. Vrouwen die een traumatische bevalling meemaakten, zien een tweede keer niet altijd zitten. Anderen willen de geboorte inplannen in hun agenda. En dan is er nog het seksuele aspect. Bij een keizersnede worden de vrouwelijke geslachtsdelen minder op de proef gesteld. Sommige vrouwen hopen daarmee hun seksleven veilig te stellen.

Hoewel een keizersnede veiliger dan ooit is, zijn er risico’s aan verbonden. Het blijft een chirurgische ingreep. “Voor het kind is er in principe weinig verschil, maar voor de moeder is er wel een iets grotere kans op complicaties”, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch, de vicevoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG). Bovendien neemt de kans op complicaties na elke bevalling toe.

Lees ook

Lees ook
Beeld Thomas Sweertvaegher

Te veel misverstanden over keizersnedes: “Het slaat nergens op dat het je seksleven ten goede komt”

Het werpt een interessante vraag op. Moeten vrouwen een keizersnede kunnen kiezen, gewoon omdat het kan? En waar ligt de grens? Van Camp vindt dat vrouwen beter geïnformeerd moeten worden over hun keuze. “Heel vaak worden zij niet of te weinig op de risico’s gewezen.” Ze pleit ervoor dat gynaecologen niet enkel hun technische prestaties mogen aanrekenen, zoals nu, maar ook de informatie die ze verstrekken.

‘Er moet een zorgvuldige medische afweging voorafgaan aan een keizersnede’
Kabinet Maggie De Block

Minister De Block is bereid om “constructieve voorstellen” te bestuderen. Tegelijk benadrukt haar kabinet dat er sinds 2016 – het jaar waarnaar de cijfers teruggrijpen – al hard werd gewerkt aan een betere omkadering. “Er moet een zorgvuldige medische afweging voorafgaan aan een keizersnede. Ouders moeten ook correct geïnformeerd worden.”

Van Wiemeersch ziet alleszins geen reden tot paniek. Landen als Duitsland en Italië hebben proportioneel meer keizersnedes dan wij, Brazilië zelfs 85 procent. “Ik denk niet dat we moeten streven naar een lagere proportie dan nu. Onze geboortecijfers zijn goed.”