Opgraving gecrashte bommenwerper start op symbolische datum

© if

De opgraving van de op 5 maart 1945 gecrashte bommenwerper ‘Lancaster’ in de Pamelenstraat in Bunsbeek begint symbolisch op 11 november.

be

Het gemeentebestuur van Glabbeek koos Wapenstilstandsdag uit om in de voormiddag de eerder aangekondigde opgravingswerken symbolisch te laten starten. Dat gebeurt met een eerbetoon en bloemenhulde in de wei nabij de Velp, waar de bemanningsleden van de Lancaster de dood vonden. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) verwacht de ambassadeurs van Groot-Brittannië en Australië. De bemanningsleden waren van die landen.

Ze waren met zeven. Sommigen liggen begraven op het militaire kerkhof in Heverlee. Maar van anderen bleef het stoffelijke overschot met de brokstukken van de verongelukte Lancaster achter in de diepe kuil van de inslag en ze werden overdekt met aarde. De plaats is nog merkbaar in de wei. De stoffelijke overschotten worden overgebracht naar een andere laatste rustplaats.

De opgravinsintentie van het gemeentebestuur kwam nadat Bunsbekenaren André Bruyninckx en Ben Cleynen een onderzoek waren begonnen naar de crash van de bommenwerper. Het Planehunters Recovery Team Belgium, het Belgian Aviation History Association Archeology Team (BAHAAT) en explosievendeskundigen van Bom.Be deden al vooronderzoeken naar de exacte plaats van de inslag en naar de mogelijkheid of de bommenwerper bij het vallen nog explosieven aan boord had. Wat niet blijkt. Het wrak steekt twee tot vier meter diep in de grond.

De opgravingen mogen vanop straat gevolgd worden. In de Pamelenstraat geldt dan eenrichtingsverkeer en parkeerverbod. De wrakstukken worden overgedragen aan de Britse luchtmachtbasis Waterbeach, waar het vliegtuig was opgestegen. De Lancaster crashte na een bombardementsopdracht in het Duitse Gelsenkirchen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen