Herne beperkt mandaten van burgemeester en schepenen tot drie jaar

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA)© Belga

Dat het bestuur van Herne de mandaten beperkt tot drie jaar, in plaats van de gebruikelijke zes jaar, zint Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) niet.

red

Het college van burgemeester en schepenen van Herne in Vlaams-Brabant beperkt de eigen mandaten tot drie jaar, in plaats van de gebruikelijke zes jaar. Dat deelde burgemeester Kris Poelaert (CD&V) vrijdag mee. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) aanvaardt dat niet.

‘Iedere onderneming of organisatie die professioneel en verantwoord omgaat met middelen en mandaten, houdt beter de vinger aan de eigen pols. Voor de politiek hoeft dat niet anders te zijn’, zegt Poelaert. ‘We gaan voor de volle zes jaar, maar na de helft van de ­legislatuur leggen we onszelf een evaluatie op. We beseffen dat we ons hiermee kwetsbaar opstellen, maar willen de groeiende afkeer van de politiek counteren.’

Homans heeft laten weten dat ze een mogelijk ontslag na drie jaar niet accepteert omdat er geen ­effectieve opvolgers aangeduid werden.