Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Voor u samengevat: het belangrijkste nieuws van de ochtend

Kevin Spacey.Beeld EPA

Sp.a-voorzitter John Crombez wil migratie naar Europa verminderen, N-VA ligt op ramkoers met federaal minister Bellot en Kevin Spacey moet zich voor de rechter verantwoorden voor misbruik.

1. Sp.a-voorzitter John Crombez: “Migratie naar Europa moet verminderen”

In een interview met De Zondag klinkt Sp.a-voorzitter John Crombez strijdvaardig voor de verkiezingen van 26 mei. Hij wil zich opwerpen als de beschermer van zij die het moeilijk hebben, maar pleit ook voor minder migratie.

2. N-VA en minister Bellot op ramkoers over mobiliteit

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) vangt bot met zijn plannen voor een nieuw agentschap dat het vervoersbeleid van de regio’s moet coördineren.Vooral N-VA is haar geduld met de minister kwijt.

3. Geen doorbraak in ‘shutdownoverleg’ VS: Trump benadrukt dat “muur er komt”

Prominente vertegenwoordigers van de Republikeinse regering-Trump en van de Democratische Congres-fractie hebben zaterdag in het overleg over de beëindiging van de gedeeltelijke overheidssluiting (shutdown) geen doorbraak bereikt.

Voor u samengevat: het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld EPA

Het stond centraal in de kiescampagne van Donald Trump: de bouw van een ‘grote, dikke, mooie muur’ van 1.600 kilometer om de strijd aan te binden met de illegale immigratie vanuit Mexico. Terwijl een karavaan van duizenden asielzoekers Amerika nadert, reist Alex Hannaford van kust naar kust om meer te weten te komen over het leven aan die immense, poreuze grens.

4. Wat met de Belgische economie in 2019? “We zijn totaal niét voorbereid op wat er op ons afkomt”

Nooit stond er zoveel geld op Belgische spaarboekjes. De Brusselse beurs sloot 2018 af diep in de rode cijfers. De brexit komt eraan en niemand die weet wat dat zal betekenen voor ons land. En dan zijn er nog verkiezingen die mogelijk een lange tijd politieke instabiliteit kunnen veroorzaken. Moeten we bang zijn voor onze economie in 2019?

5. Kevin Spacey moet zich verantwoorden voor seksueel misbruik 18-jarige jongen in bar

De 59-jarige Amerikaanse acteur Kevin Spacey moet zich morgen voor de rechter verantwoorden wegens seksueel misbruik van een tiener. Hij zou zich volgens de Amerikaanse krant The Boston Globe in juli 2016 in een bar in Nantucket hebben vergrepen aan de 18-jarige zoon van tv-presentatrice Heather Unruh. Een video daarvan verscheen onlangs op Snapchat.

Bij de koffie

6. Een seksspeeltje met bluetooth? Niet altijd een slim idee

Onze veiligheidscamera’s, thermostaten en vibrators hebben tegenwoordig één ding gemeen. Ze moeten allemaal ‘smart’ zijn. Dat is een eufemistische term voor ‘verbonden met het internet’. Zonder dat we het goed en wel beseffen geven die toestellen steeds meer gevoelige informatie prijs. Is dat wel zo slim?

Bij de koffie
Beeld Fernando Leon

6. De ‘dubbele relatie’: wanneer je lief ook je collega is

Vier jaar lang met je lief aan een tv-serie werken zonder elkaar de kop in te slaan? Jonas Geirnaert en Julie Mahieu deden het voor De dag, Hoe is het om als koppel ook professioneel verstrengeld te zijn? “Als mijn partner zegt: ík ga nu iets drinken, dan weet ik dat hij alleen wil gaan.”