© Simon Feys

Amfibieën kweken erop los op en rond ecoduct E19

Natuurpunt Studie onderzocht in opdracht van het departement Omgeving welke dieren passeren over het ecoduct De Munt in Loenhout (Wuustwezel). Deze ruim 100 meter lange en 60 meter brede natuurbrug overspant de E19 en de hogesnelheidslijn en werd in 2011 gebouwd als ‘zebrapad’ voor dieren.

kma

De eerste resultaten tonen verrassend dat het ecoduct niet alleen gebruikt wordt door zoogdieren, maar ook door amfibieën. Meer zelfs, de zeldzame en beschermde alpenwatersalamander heeft de poelen rond en op het viaduct al gekoloniseerd. Dit diertje gebruikt het ecoduct niet alleen om over te steken, maar zelfs om zich voort te planten. Dat is opmerkelijk.

Liefst vier amfibieënsoorten kwamen in het voorjaar van 2018 tot voorplanting in de onmiddellijke omgeving van ecoduct De Munt. Het gaat om de gewone pad, de alpenwatersalamander, de bruine kikker en de bastaardkikker. Van al deze dieren werden larven of dikkopjes gevonden in de poelen die zeven jaar geleden bij de aanleg van De Munt op en rond het ecoduct in het intensief landbouwlandschap werden gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER