© BELGA

Premier “niet gerustgesteld” over Waals verzet CETA

De contacten en onderhandelingen van de voorbije nacht hebben premier Charles Michel “niet gerustgesteld” over het aanslepende Waalse verzet tegen het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. “Ik heb het gevoel dat er een radicalisering van de standpunten is”, zo verklaarde de eerste minister voor aanvang van de tweede dag van de Europese top in Brussel.

Michel had de voorbije nacht tal van politieke contacten in een poging om de Waalse knoop te ontwarren. “We hebben de hele nacht geprobeerd om formules te vinden, om oplossingen te vinden. Ik heb telefonisch contact gehad met Justin Trudeau, om te zien welke ruimte er nog is om rekening te houden met de bezorgdheden die naar voren zijn geschoven”, aldus de eerste minister, die vaststelde dat ook “de situatie in Canada moeilijker wordt”.

Michel herhaalde dat “het moment van de waarheid” is aangebroken en dat de volgende uren “duidelijkheid” moeten brengen. Nadien zal iedereen zijn conclusies kunnen trekken, aldus de premier, die echter “geen olie op het vuur wil gooien” nu de onderhandelingen nog volop aan de gang zijn. Dat Waals minister-president Paul Magnette intussen rechtstreeks met Canada onderhandelt, leek de premier niet te storen. “Als dat kan helpen, zoveel te beter.”

Premier Michel was één van de weinige regeringsleiders die de pers te woord stond voor de hervatting van de Europese top. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, wiens medewerkers naar Namen zijn afgezakt, weigert vooralsnog van een impasse te spreken. “Zolang de onderhandelingen lopen is er geen reden om te zeggen dat we in een impasse zitten.”

Ook de Litouwse presidente Dalia Grybauskaite geeft de hoop niet op. “Het Waalse parlement is nog steeds bereid om te luisteren (...) en wij zijn bereid om beslissingen te nemen over een aantal interpretaties die de Waalse politici hopelijk zullen helpen om een akkoord te bereiken. De Canadese economie is even groot als de Russische, dus je kan je inbeelden hoe belangrijk dit verdrag voor de Europese Unie is.”

Grybauskaite zou er alleszins niet mee kunnen lachen indien CETA zou struikelen over een Waals ‘non’. “We lachen niet. De humor was niet best gisterenavond.” De oud-eurocommissaris wil de schuld echter niet zomaar in de schoenen schuiven van de regio’s. “Beide kanten hebben een beetje schuld aan wat er gebeurt. Deels worden we gegijzeld door de interne politiek in één lidstaat. Ook luidt de vraag hoe open en transparant het onderhandelingsproces is geweest.”

Terwijl in Namen over het lot van CETA wordt onderhandeld, buigen de leiders zich in Brussel over het Europese handelsbeleid. Op de agenda staat een brede discussie over een upgrade van de Europese wapens tegen dumping uit derde landen. De Europese Unie is goed voor 15 procent van de mondiale import, maar de handelsbeschermingsmaatregelen maken slechts 7,8 procent van de maatregelen op wereldvlak uit. De VS tonen zich op dat vlak veel defensiever.

Onder meer de captains of industry uit de staalindustrie drongen deze week nog aan op een meer robuuste aanpak, met name tegen Chinese dumping. De Commissie pakte drie jaar geleden al uit met voorstellen om de zogenaamde handelsbeschermingsinstrumenten te versterken, en met name de zogenaamde ‘lesser duty rule’ wat minder systematisch toe te passen, maar die hervormingen worden tegengehouden door een noordelijke coalitie onder aanvoering van ... Groot-Brittannië, dat binnen enkele jaren zelf een derde land is.

Wallonië blijft zich hardnekkig verzetten tegen handelsakkoord met Canada

© AFP

De Waalse regering verwerpt opnieuw de voorstellen over het Ceta-handelsakkoord. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette donderdagavond verklaard. De onderhandelingen gaan vrijdag wel voort.

De Waalse regering kwam donderdagavond samen nadat de onderhandelingen over het handelsakkoord tussen de Europese Commissie en Canada (Ceta) waren afgelopen. Maar het resultaat van die besprekingen, is onvoldoende, liet Magnette weten op een persconferentie.

Vrijdagmorgen geeft Magnette meer tekst en uitleg in het Waals parlement.

Intussen buigen diplomatieke vertegenwoordigers van de lidstaten zich in Brussel in de marge van de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders over een nieuwe interpretatieve verklaring die tegemoet moet komen aan de bekommernissen van de Franstalig deelstaten over de gevolgen van Ceta.De vergadering in het Waals parlement zou vrijdag om 9.30 uur van start gaan.

Juncker: “We hebben CETA nodig, het is het beste akkoord dat we ooit afsloten”

© AP

De Europese Unie heeft het vrijhandelsverdrag met Canada nodig, want het is het beste verdrag dat Europa ooit onderhandeld heeft. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd op het einde van dag 1 van de Europese top. Tijdens hun diner kregen de EU-leiders te horen dat de Waalse regering nog steeds ‘neen’ zegt tegen CETA.

Uitzonderlijk kon Juncker niet de hele vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders bijwonen, zei hij op zijn persconferentie. “Ik ben betrokken in parallelle discussies met Canada en Wallonië en die gaan vannacht en morgenochtend verder. Het is de bedoeling die tot een goed einde te brengen.”

De EU heeft België - de facto Wallonië - tot vrijdag de tijd gegeven om CETA goed te keuren. Nu de Waalse regering nog steeds weigert, begint de tijd te dringen. Ook al weigert minister-president Paul Magnette zich te laten opsluiten door deadlines.

“We moeten een akkoord vinden, want het is het beste vrijhandelsverdrag dat we ooit afgesloten hebben”, zei Juncker. “Als we geen verdrag met Canada kunnen goedkeuren, zie ik niet in hoe dat met andere delen van de wereld wel nog zouden kunnen.” Eerder had ook Europees president Donald Tusk gewaarschuwd voor het einde van de Europese handelsverdragen.

Ondanks de patstelling waarin de EU, Wallonië en Canada zich bevinden, is Juncker naar eigen zeggen nog steeds hoopvol dat er een oplossing uit de bus kan komen. Op het nieuws dat Wallonië rechtstreeks met Canada onderhandelt, werd volgens bronnen “met verbijstering” gereageerd in de coulissen van de top.

Vrijdag om 10 uur gaan de Europese leiders opnieuw rond de tafel zitten. Het leidt geen twijfel dat de schijnwerpers op de Belgische premier Charles Michel gericht zullen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer