Direct naar artikelinhoud
arbeidsdeal

N-VA komt met eigen plan voor hervorming werkloosheidsuitkering: “We kunnen niet blijven wachten op Peeters”

N-VA-Kamerlid Jan SpoorenBeeld BELGA

N-VA verhoogt de druk op de regering om werk te maken van de arbeidsdeal. De partij komt met een eigen voorstel om de werkloosheidsuitkeringen te hervormen. Binnen de regering komen de gesprekken intussen in een stroomversnelling.

Wie werkloos is moet eerst een hogere uitkering krijgen, die vervolgens sneller daalt. De regering geraakte het afgelopen zomer eens om de zogenoemde ‘degressiviteit’ te versterken. Het moest het sluitstuk worden van een hele reeks hervormingen op de arbeidsmarkt, de jobsdeal. Mensen worden zo meer geprikkeld een job te zoeken.

Maar komt er nog iets van in huis? Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) werkte afgelopen najaar een voorstel uit, maar de val van de regering gooide roet in het eten. Zijn plannen worden intussen angstvallig geheim gehouden.

Schot voor de boeg

N-VA, intussen in de oppositie, lost nu een schot voor de boeg. Kamerlid Jan Spooren legt een eigen wetsvoorstel neer in het parlement. Wie zijn job verliest, zal in het voorstel aanvankelijk 70 procent van zijn laatste loon ontvangen. Nu is dat 65 procent. 

Na drie maanden daalt de uitkering in het N-VA-plan naar 65 procent, na zes maanden naar 60 procent. Nu zit iemand na drie maanden op 60 procent. Maar daarna moet de daling veel scherper voor N-VA. Al na twee jaar bereikt de uitkering het bodemniveau. Nu is dat uiterlijk na vier jaar. Door de snellere daling nadien, wordt het voorstel budgetneutraal.

‘We kunnen niet blijven wachten op het voorstel van Peeters’
Jan SpoorenN-VA-Kamerlid

De Vlaams-nationalisten verstrengen tegelijk de uitzondering die geldt voor oudere werknemers. Wie nu ouder is dan 55 jaar en 25 jaar heeft gewerkt, ziet zijn uitkering niet dalen. Bij N-VA komt de lat te liggen op 60 en 30 jaar anciënniteit. Voor wie een succesvol opleiding volgt naar een knelpuntberoep, daalt het bedrag evenmin.

“We kunnen niet blijven wachten op het voorstel van Peeters”, zegt Spooren. “Wij maken de afspraken van afgelopen zomer concreet. Aan Open Vld en CD&V om hier in mee te gaan.”

Zenuwachtig

Er zijn echter twee belangrijke verschillen met het voorstel van Peeters. Daarin is de periode om te zakken tot aan het minimumbedrag een stuk langer dan de twee jaar die N-VA vooropstelt, zo vernam de redactie uit goede bron. 

Bovendien bleek eerder deze week dat mensen met een laag loon eerst een nog iets hogere uitkeringen zullen krijgen. Dat voordeel verdwijnt vanaf een jaar werkloosheid beetje bij beetje. Zo wil Peeters de hervorming ook socialer maken.

Peeters zou de komende dagen mogelijk al met zijn voorstel naar buiten komen, maar de regeringspartijen zijn er als de dood voor dat het alsnog misloopt

Binnen de regering wordt zenuwachtig gereageerd. Na maandenlange stilstand, kwamen de gesprekken dinsdag tijdens de een vergadering met de topministers in een stroomversnelling. Peeters zou de komende dagen mogelijk al met zijn voorstel naar buiten komen, maar de regeringspartijen zijn er als de dood voor dat het alsnog misloopt. Het kabinet in lopende zaken moet op zoek naar steun in het parlement voor een meerderheid. Een hachelijke onderneming.

Open Vld is het N-VA-plan best genegen. De partij formuleerde afgelopen zomer binnen de regering een gelijkaardig voorstel. Maar de minderheidsregering doet er alles aan om eerst zelf tot een compromis te komen op basis van Peeters’ voorstel. Pas nadien moet de N-VA overtuigd worden. 

“Het zou bijzonder jammer zijn als er nu een kakofonie aan voorstellen komt”, zegt Peeters. “Op die manier komt er niets van in huis.” Open Vld heeft al meerdere keren aangegeven dat ze de arbeidsdeal, een veel breder pakket van in totaal een dertigtal maatregelen, enkel integraal goedkeuren. Dus met de degressiviteit erbij. De inzet is dus hoog.

Overlegronde

Intussen is Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) een overlegronde gestart met alle fractieleiders in de Kamer.  Doel is om te kijken welke dossiers nog door het parlement kunnen worden goedgekeurd onder de regering in lopende zaken. 

Er wordt in eerste plaats gekeken naar maatregelen waarover de regering een akkoord bereikte toen ze nog niet gevallen was. De arbeidsdeal dus, maar ook een aantal dossiers op justitie en energie. Eveneens het mobiliteitsbudget maakt nog kans om goedgekeurd te worden. Donderdagavond komt daarover allicht meer duidelijkheid.