© Dirk Vertommen

‘Anarchistische kunstenaar’ Peter Terryn krijgt zes maanden met uitstel

De Mechelse correctionele rechtbank heeft Peter Terryn (55) schuldig bevonden aan de kwaadwillige belemmering van het spoor. Het parket had de man gedagvaard omdat hij een pamflet op zijn Facebookprofiel had geplaatst waarin te lezen stond hoe een treinspoor onklaar kon worden gemaakt. Hij liep een straf met uitstel op.

Theo Derkinderen

Aan de vooravond van de nationale staking in 2016 plaatste Peter Terryn een pamflet op zijn Facebooprofiel. Het ging om een afbeelding van treinsporen die richting concentratiekamp van Auschwitz leidden. Er stond ook een tekst bij waarin haarfijn stond uitgelegd hoe het treinverkeer op eenvoudige wijze kon worden stilgelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie creëerde Terryn daarmee een potentieel gevaarlijke situatie. “Door de techniek toe te lichten zouden treinen immers plots bruusk moeten remmen of zelfs een noodremming uitvoeren”, klonk het. Er werd geen effectieve straf gevorderd maar een opschorting. Dat hij dus schuldig werd verklaard, zonder dat er een straf werd opgelegd.

Grondrecht?

Terryn ging voluit voor de vrijspraak. “Mijn cliënt is een anarchistisch kunstenaar die zijn kijk op de actualiteit wereldkundig wou maken via Facebook. Iets wat hij al jaren doet”, zei advocaat Jos Vander Velpen. “Dit is vrijheid van meningsuiting, artistieke expressie. Een grondrecht voor iedereen. En zo geheim waren de gegevens in kwestie niet: je vindt ze ook terug op alle zoekrobotten voor het internet.”

De verdediging onderstreepte dat er nergens effectief ook sporen gesaboteerd waren en dat er dus nergens gevaar werd gecreëerd. De rechtbank volgde die redenering niet en veroordeelde hem tot zes maanden met uitstel en een boete van 800 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER