Trump annuleert bezoek aan Davos

© AP

De Amerikaanse president Donald Trump blijft vanwege de shutdown in de Verenigde Staten tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos.

jvt

Bijna een maand geleden werd aangekondigd dat Trump de top in Davos opnieuw zou bijwonen, maar nu laat de Amerikaanse president weten dat hij zijn komst annuleert.

‘Door de ombuigzaamheid van de Democraten over de grensbewaking en het groot belang van de veiligheid van onze natie, annuleer ik met respect mijn belangrijke trip naar Davos’, tweet de president.

Van 21 tot 25 januari komt de top van het bedrijfsleven en de internationale politiek samen in het Zwitserse plaatsje Davos.

De shutdown van de federale overheidsdiensten in de VS duurt nu al twintig dagen. Het grote twistpunt tussen de Democraten, Republikeinen en de president blijft de financiering van de muur op de grens met Mexico.

Trump bezoekt donderdag de grens met Mexico in de hoop om meer steun te krijgen voor zijn verkiezingsbelofte. Voor zijn vertrek herhaalde hij dat hij desnoods een ‘noodtoestand’ wil uitroepen om ‘zijn’ muur gefinancierd te krijgen.

‘Ik heb het nog niet gedaan, maar mogelijk doe ik het wel’, zei hij. ‘Als er geen oplossing komt, dan zal ik het waarschijnlijk doen. Ik zou bijna zeggen dat ik het zeker zal doen.’