Op veel plaatsen, zoals hier, stroomt het afvalwater nog recht in een beekje (archiefbeeld).
Volledig scherm
Op veel plaatsen, zoals hier, stroomt het afvalwater nog recht in een beekje (archiefbeeld). © Ronny DE COSTER

13 procent van de Vlaamse huizen loost afvalwater in beken en grachten

Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) loost een van de acht huishoudens in Vlaanderen zijn afvalwater in een gracht of beek. Niet opzettelijk, simpelweg omdat het huis niet op de riolering is aangesloten. Dat is problematisch want tegen 2027 wil Europa dat de Vlaamse beken en rivieren zuiver zijn.

20 reacties

  • Gilbert De Meyer

    5 jaar geleden
    en dat was vroeger 100% en 1 maal per jaar werden de grachten uitgekuisd door mensen van de gemeente stonk geweldig en toch was alles veel beter dan nu, geen vieze walgelijke poeiers op de groenten, maar de beerput.
  • raf janssens

    5 jaar geleden
    Minder erg dan de boeren die regelmatig hun beerkarren in de grachten lozen - wat nog altijd gebeurt.
  • Willy Masson

    5 jaar geleden
    Ja waarom ? Omdat de gemeenten nooit riolering gelegd hebben. Trouwens het is een publiek geheim dat kunststeden zoals Blankenberge rechtstreeks dumpen in zee en ja de mileupausen zitten daar al jaren in de gemeente.
  • Edmond Dillien

    5 jaar geleden
    kleine en landelijke gemeenten niet ver van een grootstad hebben jarenlang weekendgronden verkocht en laten permanent bewonen door de kopers gewoon omdat meer inwoners meer gemeentebelastingen opbrengen en nu moeten die overal zorgen voor de nodige riolering in die wijken wat geen sinecure is en ook een dure zaak voor hen is.
  • luc verriest

    5 jaar geleden
    Waterkwaliteit, luchtkwaliteit, allemaal heel belangrijk, uiteraard! Maar als we dan zien dat in Nederland immense stapels paletten verbrand worden voor de fun, en de luchtvervuiling in Polen zagen bij Reizen Waes, dan heb ik toch wel mijn bedenkingen over al die regeltjes die hier te lande opgelegd worden.