Videospeler inladen...

Vakbonden na overleg met Michel over Proximus: "Constructief gesprek gehad"

De vakbonden van Proximus hebben "een constructief gesprek" gehad met ontslagnemend premier Michel. Dat zeggen vakbondstegenwoordigers na een twee uur durend onderhoud met de eerste minister over de herstructureringsplannen van Proximus. De bonden en de regering willen beiden vermijden dat er naakte ontslagen vallen.

De vakbonden hebben vanmiddag twee uur lang overlegd met premier Charles Michel (MR), minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD). Na het overleg zeiden de vertegenwoordigers van de christelijke en liberale bonden dat er een constructief gesprek is geweest, hoewel er geen engagementen zijn uitgesproken. De socialistische vakbond toont zich als enige bond uitgesproken teleurgesteld.

Vooraf hadden vakbondstegenwoordigers gezegd dat ze aan de regering duidelijk wilden maken dat ze van de overheid, als meerderheidsaandeelhouder, iets verwachtten. De regering heeft de afgelopen jaren altijd gezegd dat ze jobs heel belangrijk vindt. Daarom vinden de bonden dat de regering nu ook haar verantwoordelijkheid moet nemen en ervoor moet zorgen dat er geen naakte ontslagen vallen bij Proximus.

Tijdens het gesprek van vandaag zouden de ministers gezegd hebben dat ze de bonden zullen steunen tijdens het sociaal overleg, om te vermijden dat er naakte ontslagen zullen vallen. Maar concrete engagementen zijn niet uitgesproken of op papier gezet.  Vooral de socialistische vakbond is daarover teleurgesteld. 

Digitalisering

Vorige week kwam naar buiten dat Proximus 1.900 banen wil schrappen. Proximus-CEO Dominique Leroy wil volop inzetten op de digitale transformatie van haar bedrijf. Daarom wil ze werknemers van wie het profiel daar niet binnen past laten afvloeien. Tegelijk wil ze 1.250 nieuwe werknemers, met een ander, digitaal profiel, aanwerven.

Dat voornemen kwam koud op het dak van premier Charles “jobs, jobs, jobs” Michel, die Leroy op zijn kantoor ontbood. Meteen maakte de regering zich sterk dat naakte ontslagen vermeden moeten worden.

Olie op het vuur

Maar gisteren zei ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) in “De zevende dag” dat hij Proximus verder wil privatiseren. De Belgische Staat heeft nu nog 53 procent van de aandelen van het telecombedrijf. Maar als het van De Backer afhangt, mag dat meerderheidsaandeel van de hand worden gedaan.

Dat was olie op het vuur van de bonden. “Dat is ongelooflijk”, reageert Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD. Volgens de vakbondsman heeft de regering een verantwoordelijkheid, als meerderheidsaandeelhouder. Neyens vindt dat de regering die niet neemt, en de bonden “provoceert door te zeggen dat ze er eigenlijk niets mee te maken wil hebben”. Minister van Werk Peeters treedt hem bij en vindt dat uitspraak van De Backer ongepast was. 

“Wij verwachten heel duidelijke acties van de regering”, zei Bart Neyens voor het overleg met Michel en de zijnen. “Na de holle woorden, tot op heden, dat zij ook niet akkoord gaan met de naakte ontslagen, verwachten wij dat ze die ook in realiteit gaan omzetten.” Na het gesprek kwam Neyens "absoluut teleurgesteld" naar buiten en zei hij dat het niet meer dan een beleefdheidsbezoek was geweest. 

Ben Coremans  van de christelijke vakbond zei voor het overleg ook dat naakte ontslagen voor hem uitgesloten zijn, omdat Proximus geen bedrijf in moeilijkheden is. "Het personeel heeft zich bij transformaties in het verleden ook steeds weten aan te passen", zei Coremans voor hij het overleg in ging. Na het overleg kwam Coremans gematigd positief naar buiten. Hij maakt zich sterk dat de herstructurering kan plaatsvinden zonder naakte ontslagen en voelt zich gesterkt door de steun die de regering heeft uitgesproken.

Sociaal overleg

Morgen zou het sociaal overleg normaal opgestart worden. Doordat de bonden hebben aangekondigd hebben dat ze morgen zullen staken, zal dat overleg uitgesteld worden.

Naar verwachting zal het overleg wel zo snel mogelijk beginnen, vermoedelijk donderdag. Maar er wordt ook verwacht dat het weken, zoniet maanden, zal duren voor het overleg afgerond is.

Intussen laat Proximus in een korte, schriftelijke reactie weten dat het management "ten volle begrijpt dat het aangekondigde transformatieplan onzekerheid met zich meebrengt bij de werknemers". De bedrijfsleiding wil ook positief het sociaal overleg in gaan "om samen oplossingen uit te werken en zo de periode van onzekerheid te beperken."

Bekijk hier het gesprek met Ihsane Chioua Lekhli uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen