Vakbonden Proximus zijn ontgoocheld na overleg met regering

© Photo News

De socialistische vakbond heeft maandagnamiddag ontgoocheld gereageerd na afloop van de ontmoeting van de bonden van Proximus met premier Charles Michel, minister van Werk Kris Peeters en minister van Telecom Philippe De Backer. “Er is geen engagement van de regering om als meerderheidsaandeelhouder te wegen op het beleid bij Proximus. We hebben geen garanties gekregen dat naakte ontslagen vermeden zullen worden”, zei vakbondsman Bart Neyens van ACOD. Volgens minister Peeters heeft de premier nochtans een duidelijk signaal naar de directie van Proximus gegeven. De christelijke vakbond zegt dat concrete engagementen van de regering niet mogelijk zijn omdat nog niet geweten is wat het transformatieplan concreet zal inhouden.

“De premier heeft herhaald wat hij eerder gezegd heeft in de Kamer, maar die woorden worden niet omgezet in daden”, zegt Neyens. “De regering wil wel profiteren van Proximus, maar iets doen voor de werknemers zit er niet in. Op basis van wat er tot nu toe gezegd is, denk ik niet dat we kunnen gaan onderhandelen”, aldus Neyens, die wel benadrukt zo snel mogelijk inzage te willen krijgen in het transformatieplan dat Proximus wil doorvoeren.

Ook ACV-Transcom hoopt zo snel mogelijk inzage te krijgen. “De inhoud is nog veel te vaag momenteel”, vindt vakbondsman Ben Coremans. Concrete engagementen vanuit de regering zijn momenteel volgens de christelijke vakbond niet mogelijk, omdat nog niet duidelijk is wat het transformatieplan concreet zal inhouden. “Dus eerst duidelijkheid daarover en dan pas zoeken naar oplossingen voor de problemen die dat plan meer dan waarschijnlijk zal inhouden. Het enige wat we vandaag kennen zijn de grote lijnen.”

Volgens Coremans begrijpt de regering dat de ongerustheid bij de werknemers ondraaglijk is en zo snel mogelijk gelicht moet worden, en staat ze erop dat het sociaal overleg alle kansen krijgt.

Dinsdag willen de bonden met een staking bij Proximus een duidelijk signaal geven. “Om te tonen dat de werknemers niet tevreden zijn met de gang van zaken.”

Minister Peeters: “Duidelijke taal”

Minister Peeters zei maandagnamiddag dat de regering “duidelijke taal” gesproken heeft. “De premier heeft vorige week gezegd dat het plan moet worden bijgestuurd en dat naakte ontslagen voor ons problematisch zijn. Dat is een duidelijk signaal naar de directie. Wij gaan ervan uit dat de dialoog tussen directie en vakbonden zal leiden tot een aanpassing van het plan. Het sociaal overleg moet nu alle kansen krijgen.”

Het pleidooi van minister De Backer zondag in “De Zevende Dag” om het belang van de overheid in Proximus af te bouwen, was zijn persoonlijk standpunt en niet dat van de regering, benadrukten de bonden nog na afloop van het overleg en gaf De Backer zelf ook aan. “Dergelijke zaken zullen niet gemengd worden in de discussie rond het transformatieplan. Het betreft een persoonlijk standpunt dat debat zal opleveren, maar niet aan de orde van de dag is”, klinkt het bij de vakbonden.

Proximus maakte vorige week een herstructureringsplan bekend waarbij 1.900 banen op de tocht staan, maar ook 1.250 nieuwe aanwervingen voorzien zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen