Een pinguïn op een smeltend stuk ijs in Antartica. Archieffoto.
Volledig scherm
Een pinguïn op een smeltend stuk ijs in Antartica. Archieffoto. © REUTERS

Wetenschappers slaan alarm: “IJs op Antarctica smelt veel sneller dan gedacht”

milieuHet ijs op Antarctica smelt sneller dan wetenschappers aanvankelijk dachten. Het ijs smelt nu zes keer sneller dan veertig jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuwe studie die vandaag werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Door het smeltende ijswater stijgt het zeeniveau in sneltempo, waarschuwen de Amerikaanse wetenschappers.

32 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Gino Denil, het laagste punt in Nederland ligt 12 meter onder het gemiddeld zeewaterpeil. Neem daar bovenop dat je voor een zware noordwester storm (1953) er nog eens 7 meter moet bijtellen, daar moet je dijken voor bouwen. De gemeten zeespiegelstijging is 30 cm per eeuw, geen enkel probleem voor de Nederlandse steden... De Nederlanders helpen Bangladesh overigens ook met schuildijken en -plaatsen tegen zware orkanen.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Het doet er toch niet toe of dat hier en elders vroeger ook al onderwater gestaan heeft. Als nu laagland in de wereld met miljoensteden en honderden miljoenen aan bewoners onder water komt te staan hebben we een groot probleem.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Marco Maerten, er is geen enkele aanwijzing dat Antarctica vandaag sneller smelt dan 30 of 100 jaar geleden. Wel de "Peninsula" en een deel van West-Antarctica, omdat daar extra aardwarmte van onder het ijs vrijkomt door verhoogde vulkanische activiteit. Op Oost-Antarctica is er meer aangroei van de sneeuw in het binnenland dan afbrokkelen aan de rand, zodanig dat er voor heel Antarctica alles ongeveer in balans is...
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Joseph Sleeckx,kent u het verhaal van de kikker die in pot water op het vuur wordt geplaatst? Hij sprong er ook pas uit toen hij besefte dat het WEL te warm werd! U bent daar met velen hieronder het schoolvoorbeeld van.
  • Lucien Mertens

    5 jaar geleden
    Paniekvoetbal...alsof we er ook maar iets aan kunnen veranderen.