Bendrer: 'Nemmouche zocht een kalasjnikov'

© Palix

De hoofdverdachte voor de aanslag op het Joods Museum maakte duidelijk dat hij niet bereid is te antwoorden op vragen. Hij ontkende wel dat hij de aanslag pleegde. Medeverdachte Nacer Bendrer spreekt wel.

Jef Poppelmonde

Op het proces over de aanslag op het Joods Museum is de voorzitter begonnen met de ondervraging van hoofdverdachten Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer. Die eerste doorprikte meteen de hoop dat hij zou antwoorden.

'Ik kan me niet deftig verdedigen', zei hij, 'omdat alle getuigen die een andere lezing van het dossier zouden geven, geweigerd zijn.' Daarmee verwijst hij naar de beslssing van de rechtbank om onder andere zijn familie niet als getuige toe te laten.

Op de voorafgaande vraag, of hij de schutter was die in het Joods Museum vier mensen doodschoot, antwoorde hij kort: 'nee'. Hij erkende nadien wel dat hij in het bezit is geweest van de wapens. Die had hij bij zich toen hij in Marseille opgepakt werd, op 30 mei 2014.

Wapens

Nacer Bendrer, die ervan verdacht wordt dat hij de wapens voor de aanslag leverde, wilde wel praten. Hij ontkende fors dat hij de wapens voor de aanslag leverde, maar zei wel dat Nemmouche hem daarom gevraagd had. Volgens de voorzitter ontving Bendrer tussen 4 en 24 april meer dan honderd oproepen, waaronder heel wat door Nemmouche. 'Hij zocht een kalasjnikov', zei Bendrer. 'Dat is geen banale vraag', kaatste de voorzitter terug. 'Had je niet kunnen voorzien dat hij die ging gebruiken?' 'Daar had ik geen idee van', zei Bendrer. Hij zei dat hij nog nooit een kalasjnikov voor iemand geregeld had.

De voorzitter ging uitgebreid in op de wapens die gevonden werden in de woning van Bendrer. 'Ik ken die wapens niet', zei hij. De man werkte op dat moment naar eigen zeggen in een snackbar. Hij woonde bij zijn ouders. Nacer Bendrer heeft vijf broers en twee zussen.

'Trekt moeilijk lessen'

Op de vraag van de voorzitter naar zijn tijd in de gevangenis antwoordde Bendrer dat Nemmouche als medegevangene 'normaal' was. Volgens hem was geen sprake van radicalisering in de cel. Al zei hij wel dat Nemmouche 'zijn baard liet groeien'.

De psychiater die Bendrer begeleidde, zei de voorzitter, concludeerde dat de man het moeilijk heeft 'om lessen te trekken uit zijn daden'.

Terreurjournalist Mark Eeckhaut legt in deze video uit waarom het proces-Nemmouche zo belangrijk is.