Interpol ingeschakeld in zoektocht gestolen ‘Michelangelo’ in Zele

’Heilige Familie’, geschilderd op een houten paneel van 100 kilogram. © blg

In het onderzoek naar de diefstal uit de Sint-Ludgeruskerk in Zele van een schilderij dat misschien van de hand van de Italiaanse grootmeester Michelangelo is, is Interpol ingeschakeld.

De internationale politieorganisatie spreekt van een ‘waardevol’ schilderij, ‘toegeschreven aan Michelangelo of Venusti, een van zijn leerlingen’.

De diefstal van het schilderij vond vrijdagochtend plaats tussen 5 en 6 uur. De dief is de kerk binnengegaan via de sacristie en de cilinder van de groene buitendeur werd afgebroken. Donderdagochtend tussen 5 uur en 5.20 uur werden ook al verdachte handelingen opgemerkt aan beide toegangsdeuren aan de achterkant van de kerk. De verdachte zou een jongeman zijn van 17 à 20 jaar oud. Hij droeg donkere kledij met grijze kap en had een donkere rugzak bij zich die hij in zijn handen droeg.

Pastoor Jan Van Raemdonck is zelf historicus en is in voorbereiding van een boek over het schilderij. Hij vermoedt dat het werk van de hand is van Michelangelo zelf en dat ging binnenkort ook onderzocht worden door een Italiaanse specialiste. Verschillende internationale experts die na de diefstal een foto van het werk te zien kregen, betwijfelen echter sterk of het om een werk van Michelangelo gaat.

Oproep getuigen

De lokale politie is intussen op zoek naar autobestuurders die de verdachte mogelijk gezien hebben. Op beelden van bewakingscamera’s was de man te zien toen hij stapte in de richting van De Deckerstraat. Er passeerden toen drie wagens en de speurders hopen dat de bestuurders meer informatie kunnen geven over de verdachte.

De internationale politieorganisatie Interpol, die gespecialiseerd is in kunstroven, doet ook een oproep naar getuigen. ‘Een waardevol schilderij toegeschreven aan Michelangelo of Venusti, een van zijn leerlingen, werd gestolen uit de Sint-Ludgeruskerk in Zele. Het schilderij uit de 16de eeuw, getiteld ‘Madonna del Silenzio’, stelt de Heilige Familie voor met Johannes de Doper als een kind.’ Wie meer informatie heeft, kan contact opnemen met Interpol of met de Belgische federale politie via het gratis nummer 0800/30.300.