Belgen krijgen te weinig vitamine A en D binnen (maar toch zijn supplementen niet altijd een goed idee)
De meeste Belgen krijgen te weinig vitamine A en D binnen via hun voeding. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent en het federale onderzoekscentrum Sciensano. Het goede nieuws is dat de tekorten vrij eenvoudig te verhelpen zijn. Bij een tekort aan vitamine A wordt het slikken van supplementen sterk afgeraden, maar kan het volstaan het om gevarieerd en evenwichtig te gaan eten. Het vitamine D-gehalte kan worden aangevuld via verrijkte voeding of supplementen, maar ook hier is voorzichtigheid geboden.
Een gezonde dosis vitamine A is van belang voor het zicht, de voortplanting, de embryonale ontwikkeling, de groei en de immuniteit. Het zijn vooral adolescenten (37 procent), zwangere vrouwen (32 procent) en vrouwen die borstvoeding geven (67 procent) die te weinig van deze stof uit voeding halen. Toch raden de onderzoekers sterk af om het tekort te compenseren door supplementen te slikken of de voeding te verrijken. Beter is het om gewoon te zorgen voor een gevarieerde en evenwichtige voeding.
"De veiligheidsmarge tussen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine A en de maximale toelaatbare inname is zeer klein. Je kan dus al snel te veel vitamine A binnenkrijgen. En dat is ook gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral zwangere vrouwen moeten opletten met te veel vitamine A, omdat dat aanleiding kan geven tot aangeboren afwijkingen bij het kind", zegt onderzoekster Isabelle Moyersoen.
Zon
Vitamine D is iets minder evident. De stof wordt voornamelijk aangemaakt in de huid onder invloed van de zon, maar die zon laat het in onze contreien al eens afweten. Bovendien werken heel wat mensen binnenskamers waardoor ze sowieso niet vaak aan de zon worden blootgesteld. Wie weinig in de zon komt, neemt best vitamine D in via voeding, verrijkte voeding en supplementen.
Die aanbeveling wordt echter nog niet voldoende opgevolgd. Het merendeel van onze landgenoten krijgt namelijk slechts een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.
Kinderen en zwangere vrouwen
Supplementen met vitamine D zijn vooral belangrijk bij jonge kinderen voor wie directe blootstelling aan de zon wordt ontraden. Ook zwangere vrouwen nemen beter extra vitamine D in, omdat een tekort hieraan tijdens de zwangerschap aanleiding kan geven tot een vertraging van de groei en skeletafwijkingen bij het kind.
Toch geldt ook hier dat te veel van het goede slecht voor de gezondheid is. "We zien dat er op het terrein grote verschillen zijn in aanbevelingen voor vitamine-D-supplementen. Op nationaal niveau zou daarom best een consensus bereikt worden om een teveel aan vitamine D te vermijden", voert Moyersoen aan. Een veelbelovende oplossing om het vitamine D-peil van de Belgen op te krikken zien de onderzoekers in een verrijking van voedingsproducten op nationaal vlak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
PREMIUM
21 dagen gezond: groenten eten wordt een stuk makkelijker dankzij de diepvries
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 5: schiet de inname van voldoende groenten er wel eens bij in? Dan bespaar je heel wat tijd met de diepvries. Maar zijn voorgesneden diepvriesgroenten even gezond als verse, en wat zijn de voordelen van stoomzakjes? Sanne legt uit. -
Spaargids.be
AXA Bank verdwijnt volgende maand definitief: hoe gebeurt de overname door Crelan concreet?
Zowat twee jaar na de aankondiging van de overname door Crelan, stappen over een dikke maand 820.000 klanten van AXA Bank over naar hun ‘nieuwe’ bank. Dat brengt voor hen een aantal wijzigingen met zich mee, zowel op korte als op lange termijn. Spaargids.be overloopt ze, zodat je als klant niet voor verrassingen komt te staan. -
-
PREMIUM
“In de operatiezaal staat een kast met kleppen in verschillende maten”: hoe ontstaat een hartklepaandoening en moet je altijd onder het mes?
-
PREMIUMHLN legt uit
▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast. -
Waarom je wat vaker ajuin moet gebruiken in gerechten
Hoewel niet iedereen fan is van de smaak, zijn ajuinen al jarenlang het onderwerp van studies over hoe de plant kan bijdragen aan onze gezondheid en het risico op chronische ziektes kan verminderen. Natuurlijk blijft het belangrijk om gevarieerd te eten en gaat gezondheid nog altijd om je hele eetpatroon, en niet of je wel of niet ajuinen eet. Maar het valt niet te ontkennen dat er enkele gezondheidsvoordelen aan de ajuin verbonden zijn. 5 voorbeelden. -
Zwarte chocolade en nog 14 verrassende voedingsmiddelen voor een plattere buik
-
6
Nieuwe behandeling overtreft resultaat van chemotherapie bij behandeling van blaaskanker
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Zijn tekorten in onze bloedvoorraad binnenkort verleden tijd dankzij darmbacterie? Nieuwe studie schept hoop
Regelmatig krijgen we te horen dat de Vlaamse bloedvoorraad onder druk staat. Soms moet men zelfs rantsoeneren omdat we bepaalde bloedgroepen tekort hebben. Maar nu ontdekten onderzoekers dat een bacterie uit onze darmen die tekorten binnenkort mogelijk kan oplossen. Over welke bacterie gaat het en hoe wordt die dan ingezet? En waarom kan je ook alweer niet zomaar bloed uitwisselen? HLN wetenschapsexpert Martijn Peters licht de mogelijke doorbraak toe. -
PREMIUM
Neuroloog werpt licht op nieuwe studie over dementie: “Zo blijf je alle delen van je hersenen stimuleren”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer