© Sven Van Haezendonck

Stad vernieuwt straatje in binnenstad: "Geldverspilling, want nog in goede staat"

Het wegdek in Sint-Pietersberg in Mechelen-centrum is opgebroken. De stad laat de straat opnieuw aanleggen, maar in de buurt stellen mensen zich daar vragen bij. Het stadsbestuur verdedigt de beleidskeuze.

Sven Van Haezendonck

De herinrichting van Sint-Pietersberg maakt deel uit van het grotere project om de Augustijnenstraat opnieuw aan te leggen. Daar liggen ondertussen de eerste kasseien. Die komen er ook in Sint-Pietersberg en in een latere fase op het kruispunt met de Leegheid en de Gerechtstraat. “Sint-Pietersberg opnieuw aanleggen is geldverspilling, want de straat verkeerde nog in goede staat”, zegt ondernemer Patrick De Rycke.

Hij heeft in de buurt een vastgoedkantoor. “Als je weet dat er in Mechelen straten zijn met putten en gaten in het wegdek en dat de stadsschuld torenhoog is, dan is dit onverantwoord.”

De beslissing voor de herinrichting dateert nog uit de vorige bestuursperiode. “Toch kan ik mij vinden in de beslissing”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), de nieuwe schepen van Openbare Werken.

De vernieuwing past in het beeldkwaliteitsplan voor de binnenstad. De herwaardering begon dik vijftien jaar geleden met de vernieuwing van het historische hart. Sindsdien werden er vele miljoenen gespendeerd aan de herinrichting van straten zoals de Melaan, de as Hoogstraat-Korenmarkt, de Sint-Katelijnestraat en de Goswin de Stassartstraat.

Verbinding

“Sint-Pietersberg maakt deel uit van de verbinding tussen de Veemarkt en de Augustijnenstraat. Vandaar de keuze om de straat in dezelfde stijl aan te leggen”, zegt Princen. Volgens hem diende zich ook een opportuniteit aan. “Het wegdek dateert van halfweg de jaren negentig. Het ligt er dus bijna 25 jaar. Doordat de machines van de aannemers er nu toch staan, is het goedkoper om de straat meteen mee onder handen te nemen”, legt de schepen uit.