Direct naar artikelinhoud
brexit

Labour sluit tweede referendum over brexit niet uit

Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld EPA

De Britse oppositiepartij Labour laat voor het eerst de mogelijkheid van een tweede referendum open om uit de brexitimpasse te geraken. Maar niet alle Labour-parlementsleden willen met zoveel woorden gezegd hebben dat de partij een nieuw referendum steunt.

Nadat haar brexitplan vorige week weggestemd werd door het Britse parlement, kwam premier Theresa May maandag met wat een 'plan B' had moeten zijn. Ze verklaarde dat de gesprekken met haar eigen Conservatieve partij en met de andere partijen doorgaan in een poging een parlementaire meerderheid te vinden voor een oplossing. 

Die zou vooral moeten voorkomen dat er na de brexit een ‘harde grens’ ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland. Een tweede referendum blijft May uitsluiten.

Brexitmotie

In een amendement op de brexitmotie vraagt Labour-leider Jeremy Corbyn nu dat het parlement kiest tussen zijn plan of een nieuw referendum. Daarmee sluit hij een nieuw referendum voor het eerst niet uit, terwijl hij in het verleden steeds weigerde zich daarover uit te spreken.

Het zorgvuldig geformuleerd amendement probeert de twee kampen binnen Labour te verzoenen. Voorzitter Corbyn en zijn medestanders blijven sceptisch over een tweede referendum, maar Keir Starmer, de ‘brexitschaduwminister’ van Labour, is helemaal voor. 

"Ons amendement zal de parlementsleden de kans geven te stemmen over verschillende opties om deze impasse te beëindigen en de chaos van een 'no deal' te vermijden", zegt Corbyn. "Het is de hoogste tijd dat het alternatieve brexitplan van Labour op de voorgrond wordt gebracht, terwijl tegelijk alle opties open worden gehouden, ook die van een volksraadpleging."

‘Het is de hoogste tijd dat het alternatieve brexitplan van Labour op de voorgrond wordt gebracht’
Jeremy Corbyn (Labour)

Corbyns medestanders maken meteen duidelijk dat Labour met het amendement geen oproep voor een tweede referendum lanceert. Voorlopig is de officiële lijn van de grootste oppositiepartij: het Verenigd Koninkrijk in een permanente douane-unie met de EU en een nauwe aansluiting bij de Europese interne markt.

Ierse grens

Het heetste hangijzer blijft de grens tussen Noord-Ierland en de rest van Ierland. Zowat iedereen in het Verenigd Koninkrijk wil een ‘harde grens’, met grenscontroles en slagbomen, vermijden tussen de twee regio’s. 

De Europese Commissie maakt echter duidelijk dat zonder akkoord over de relaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de brexit, de ‘no deal’, die grens automatisch ‘hard’ wordt. Zo staat premier May nog meer onder druk om tot een akkoord te komen in het parlement.

Brits rijbewijs

Wie in België woont en in het bezit is van een Brits rijbewijs, vervangt dat beter door een Belgisch rijbewijs. Die raad geeft de Britse ambassade in België mee. Als het tot een brexit zonder akkoord komt, zullen de in ons land wonende Britten een rijexamen moeten afleggen om aanspraak te maken op een Belgisch rijbewijs.

“Als het VK de EU verlaat zonder akkoord, zul je je rijbewijs niet meer kunnen omruilen zonder een rijexamen af te leggen”, luidt het op Twitter en op de Britse overheidswebsite gov.uk.

Als het tot een brexit zonder akkoord komt, zullen de in ons land wonende Britten een rijexamen moeten afleggen

Onder Cypriotische vlag 

Het Britse scheepvaartbedrijf P&O gaat al zijn in Groot-Brittannië geregistreerde schepen onder Cypriotische vlag laten varen. Het bedrijf doet dat omdat het na de brexit aanspraak wil blijven maken op Europese belastingafspraken.

P&O baat verschillende veerdiensten uit tussen de Britse eilanden en het vasteland van Europa, onder meer vanuit Rotterdam. Ook heeft het bedrijf vrachtschepen in zijn vloot.