De Crem trekt dan toch Oost-Vlaamse CD&V-lijst

© BELGA

Pieter De Crem zal nu toch zeker de Kamerlijst trekken in Oost-Vlaanderen voor CD&V. Dat is bevestigd aan De Standaard. Sabine de Bethune zal voor CD&V de Kamerlijst trekken in Brussel.

km, cvs

De sage rond Pieter de Crem (CD&V) is afgelopen. De Crem zal zich dan toch niet terugtrekken in het stadhuis van Aalter, zoals hij eerder had aangegeven. De minister van Binnenlandse Zaken zal de federale lijst trekken in Oost-Vlaanderen.

CD&V maakte als eerste partij nagenoeg al haar lijsttrekkers bekend voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van mei. Alleen de officiële bekendmaking dat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen zou trekken, liet nog op zich wachten.

De Crem had naar eigen zeggen nog wat tijd nodig om na te denken over zijn toekomst, maar niemand binnen de partij twijfelde eraan dat De Crem op één zou staan voor de stembusslag op 26 mei.

Vrouw & Maatschappij

De titelvoerende burgemeester van Aalter had eerder aangegeven zich helemaal te zullen toespitsen op zijn gemeente. Maar met de val van de regering en zijn promotie tot topminister, liggen de kaarten plots helemaal anders. De Crem loopt voor het eerst sinds lang in de kijker en de partij wil dat electoraal potentieel ten volste benutten.

De retour van De Crem heeft gevolgen voor het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke lijsttrekkers. Zo waren vanmiddag slechts drie van de dertien lijsttrekkers vrouw. Bij de verkiezingen van 2014 waren dat er nog vijf. De lobbycampagne van CD&V-beweging Vrouw & Maatschappij om meer vrouwen op één te zetten, bleef dus ­zonder gevolg.

De Bethune

In extremis is er wel nog een vrouw bijgekomen: Sabine de Bethune zal voor CD&V de Kamerlijst trekken in Brussel. Dat brengt het aantal vrouwen op vier van de veertien. De Bethune groeide op in Elsene en wil nu haar politieke ervaring gebruiken om Brussel op de kaart te blijven zetten.

De CD&V-politica zetelt sinds 1995 onafgebroken in de Senaat. Van 2011 tot 2014 was Sabine de Bethune zelfs voorzitster van de Senaat en sinds 2014 zetelt ze ook in het Vlaams parlement.

'Als Senaatvoorzitster heb ik heel wat ervaring opgebouwd rond het voeren van dialoog, het samenwerken over politieke en taalgrenzen heen. Deze ervaring wil ik ten dienste stellen van Brussel, onze meervoudige hoofdstad en plaats bij uitstek waar verschillende gemeenschappen en bevolkingsgroepen samenleven', aldus de Bethune.

Met De Crem en de Bethune zijn alle CD&V-lijsttrekkers bekend.

Een overzicht:

West-Vlaanderen:Hendrik Bogaert (federaal) en Hilde Crevits (Vlaams)

Oost-Vlaanderen: Pieter De Crem (federaal) en Joke Schauvliege (Vlaams)

Antwerpen: Servais Verherstraeten (federaal) en Koen Van den Heuvel (Vlaams)

Vlaams-Brabant: Koen Geens (federaal) en Peter Van Rompuy (Vlaams)

Limburg: Wouter Beke (federaal) en Lode Ceyssens (Vlaams)

Brussel: Bianca Debaets (Brussels Parlement); Sabine de Bethune (federaal) en Benjamin Dalle (Vlaams)

Europa: Kris Peeters