© Shutterstock

Waarom twee frisdrankjes er al te veel zijn

Wie dagelijks twee frisdrankjes drinkt, loopt dubbel zoveel risico om diabetes te ontwikkelen. Dat risico daalt niet als je voor light kiest. Dat beweert een nieuw onderzoek aan het Karolinska Instituut in Zweden.

vwh

Een team wetenschappers aan het instituut concludeert op basis van tests met 2.874 proefpersonen dat wie meer dan 200 milliliter frisdrank drinkt per dag, dubbel zoveel risico loopt om op latere leeftijd diabetes type 2 te ontwikkelen. Wie dol is op frisdrank en dagelijks zo’n vijf glazen drinkt, verhoogt dat risico met 10,5 keer.

Frisdranken verhogen volgens de vorsers ook de kans op een minder vaak voorkomende aandoening, de zogenaamde latente auto-immune diabetes bij volwassenen. Die ziekte bevat kenmerken van zowel diabetes type 1 en type 2. Wie steeds voor light drankjes kiest is niet beter af en ook wie voor de rest gezond eet en aan lichaamsbeweging doet, vermindert het risico niet.

De wetenschappers zijn naar eigen zeggen zelf verrast door de resultaten en zijn nu bezig met gegevens te analyseren uit acht verschillende landen. “In volgende onderzoeken zullen we proberen te achterhalen wat dit risico kan verminderen, zoals het eten van vette vis”, zegt hoofdonderzoekster Josefin Edwall Lofvenborg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer