Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Maduro verbreekt diplomatieke betrekkingen met VS na steun voor 'staatsgreep' in Venezuela

Venezolaans president Nicolás Maduro.Beeld EPA

Nadat president Trump liet weten achter Juan Guaidó te staan en Nicolás Maduro niet te erkennen als de rechtmatige president van Venezuela, besloot Maduro de diplomatieke betrekkingen met de VS te verbreken en de plaatselijke ambassade te sluiten. De EU roept dan weer op zo snel mogelijk “vrije en eerlijke” verkiezingen in Venezuela te houden na de “massale roep om democratie” die de Venezolanen gisteren met demonstraties hebben laten horen.

De 35-jarige Guaidó heeft zich gisteren uitgeroepen tot interim-president ten overstaan van tienduizenden juichende aanhangers. De Amerikaanse president Trump liet snel daarop weten achter Guaidó te staan.

Juan Guaidó vlak voordat hij zichzelf uitroept tot interim-president.Beeld Reuters

President Maduro besloot vervolgens de diplomatieke betrekkingen met de VS te verbreken. Hij gaf de Amerikaanse diplomaten drie dagen de tijd om het land te verlaten. Washington zei dat de VS zich hiervan niets zouden aantrekken, omdat ze Maduro niet erkennen als de rechtmatige president van Venezuela.

Later kondigde hij ook aan de ambassade en alle consulaten van zijn land in de Verenigde Staten te zullen sluiten.  “Ik heb besloten om al het diplomatiek personeel terug te roepen en om onze ambassade en al onze consulaten in de Verenigde Staten te sluiten”, verklaarde Maduro voor het Hooggerechtshof. Hij beschuldigt Washington ervan Guaidó te hebben aangezet om een staatsgreep te plegen.

Guaidó deed een beroep op de politie en de strijdkrachten om zich af te keren van Maduro, die eerder deze maand opnieuw als president werd geïnstalleerd. “We steken onze hand naar jullie uit en vragen om de kant van de grondwet en het volk, jullie volk, te kiezen.”

Het ziet er echter niet naar uit dat de politie en het leger gehoor zullen geven aan die oproep. De Venezolaanse minister van Defensie, generaal Vladimir Padrino, zei vandaag dat de zelfproclamatie van parlementsvoorzitter Juan Guaido tot waarnemend president een “staatsgreep in wording was”.

“Ik waarschuw de Venezolaanse bevolking dat er een staatsgreep wordt gepleegd tegen de instellingen, tegen de democratie, tegen onze grondwet, tegen president Nicolas Maduro, onze legitieme president.”

EU blijft op de vlakte, Europees Parlementsvoorzitter kiest kant Guaidó

“De EU roept met kracht op om onmiddellijk een politiek proces te beginnen dat leidt tot vrije en eerlijke verkiezingen, in lijn met de grondwet”, luidt de verklaring die de Europese Unie wereldkundig maakte. De naam van president Maduro valt niet; die van Guaidó wel in zijn algemeen erkende rol als parlementsvoorzitter, maar niet als interim-president. “De burgerrechten, vrijheid en veiligheid van alle leden van het parlement, inclusief zijn voorzitter Juan Guaidó, moeten in acht worden genomen en volledig gerespecteerd.”

Met deze verklaring bewandelt de EU voorlopig een middenweg: ze gaat niet zover als de VS, maar sluit zich ook niet aan bij landen als Rusland en China die Washington hebben gekapitteld om hun “inmenging” in de Venezolaanse politiek. 

De voorzitter van het Europees parlement, Antonio Tajani, liet in een verklaring weten dat “president Nicolás Maduro nu moet opstappen”. “Het is duidelijk dat de Venezolanen genoeg hebben van het onrechtmatige regime van Maduro, dat vasthoudt aan de macht terwijl het de oppositie opsluit,” aldus Tajani.

Tajani heeft zijn Venezolaanse ambtgenoot Juan Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interim-president, de steun van het EU-parlement toegezegd. Volgens hem is hij de enige die “democratische legitimiteit geniet”. Het voltallige parlement bespreekt de situatie volgende week en zal daar dan een standpunt over innemen.

‘Herboren Venezuela’

“Venezuela is vandaag herboren in de straten, op zoek naar vrijheid en democratie”, liet Guaidó via Twitter weten. Hij beloofde spoedig verkiezingen uit te schrijven. Honderdduizenden aanhangers van de 35-jarige politicus gingen gisteren in de hoofdstad Caracas en andere plaatsen de straat op. Bij schermutselingen met ordetroepen zouden al 26 mensen om het leven zijn gekomen.

De Amerikaanse president Donald Trump liet vrijwel onmiddellijk weten achter de interim-president te staan. “We houden het onwettige bewind van Maduro verantwoordelijk voor alles wat het doet om de veiligheid van de bevolking in gevaar te brengen”, voegde hij aan zijn verklaring toe. Trump prees de moed van de betogers en riep andere landen op eveneens de interim-president te erkennen. Later spraken ook Paraguay, Peru, Brazilië, Colombia en Canada hun steun uit voor Guaidó.

Twitter bericht wordt geladen...

Vicepresident Mike Pence liet eerder deze week al weten dat de Verenigde Staten de opstandige bevolking zullen steunen: “We zullen bij jullie blijven totdat de democratie en de vrijheid hersteld is”.

Maduro laat deur op een kier

Na zijn aankondiging om de ambassade in de VS te sluiten, liet Maduro toch wat ruimte voor gesprekken met de oppositie.  “Praten en luisteren met elkaar, om elkaar te begrijpen, natuurlijk ga ik daarmee akkoord”, aldus Maduro.

Frauduleuze verkiezingen

Onder Maduro, die sinds 2013 aan de macht is en vorig jaar de winst greep in verkiezingen die wereldwijd als frauduleus werden bestempeld, verviel Venezuela de afgelopen jaren tot een straatarm land. Tekorten aan basisbehoeften als medicijnen, water en voedsel deden rond de drie miljoen mensen het land ontvluchten.

Guaidó wordt toegejuicht door zijn aanhangers in Caracas.Beeld AFP

Maduro trad in de voetsporen van Hugo Chávez, die twee decennia geleden van Venezuela een op socialistische leest geschoeide natie maakte. Symbolisch was gisteren het neerhalen van een standbeeld van Chávez door woedende betogers.