Brussel zondag opnieuw het decor van groots klimaatprotest

De klimaatmars van 2 december trok zo’n 65.000 betogers © Photo News

De derde actiedag van de klimaatspijbelaars is pas achter de rug, of de straten van Brussel worden zondag opnieuw ingepalmd voor een grote klimaatmars, ditmaal georganiseerd door Rise for Climate Belgium.

pvm

Betogers worden vanaf 13 uur uitgenodigd om te verzamelen voor het station Brussel Noord. Daar zal de mars om 14 uur vertrekken. Het eindstation is het Luxemburgplein, voor het Europees Parlement.

Op de Facebookpagina van het evenement gaven vrijdagmiddag al 27.000 mensen aan dat ze gaan betogen, 76.000 anderen tonen ‘interesse’. Aan de vorige grote klimaatmars, die op 2 december plaatsvond, namen uiteindelijk zo’n 65.000 betogers deel.

Om de verwachte toestroom op te vangen, zet de NMBS tien extra treinen in vanuit onder meer Antwerpen, Brugge, Gent en Hasselt. Op 35 reguliere treinverbindingen zal de capaciteit bovendien worden uitgebreid. In tegenstelling tot vorige maand verkoopt de NMBS geen speciale actietickets naar Brussel.

'Het klopt dat we vorige maand voor vijf euro zogenaamde green tickets verkochten', zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. 'Die werden toen niet aangeboden omwille van de klimaatmars, maar stonden in het teken van de klimaatconferentie die op dat moment plaatsvond in Polen.' Crols benadrukt dat treintickets in het weekend sowieso de helft goedkoper zijn en dat jongere reizigers ook gebruik kunnen maken van formules als de Go Pass.

In Brussel zelf zullen de metro’s van de MIVB aan een hogere frequentie rijden. Maar reed de metro tijdens de vorige klimaatmars nog gratis, dan moeten reizigers zondag een kaartje kopen. 'In december hebben we de metro gratis gemaakt, omdat we de eerste keer een symbolische daad wilden stellen', legt MIVB-woordvoerster An Van Hamme uit. 'Toen zaten de metro's overvol. Nu hebben we, in samenspraak met de organisatie, besloten niet te gaan voor een gratis aanbod, maar in te zetten op een versterking van het aanbod. Zo kan iedereen met de metro vlot ter plaatse geraken.' Door de betoging zullen verschillende tram- en busverbindingen van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij verstoord zijn.

Wetstraat bezetten

Het doel van de nieuwe klimaatmars is om de Belgische regering en de Europese Raad nogmaals op te roepen zich aan te sluiten bij de doelstellingen van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 65 procent te verminderen.

De klimaatmars wordt zondag vooraf gegaan door een burgerlijke actie van ongehoorzaamheid in de Wetstraat onder de noemer ‘Geen wet, geen Wetstraat’. Actievoerders zullen er de Wetstraat bezetten - wat normaal een neutrale zone is - en met krijt op straat schrijven wat ze willen veranderen aan de wet.