Zestien verdachten opgepakt in Anderlechtse wijk Peterbos voor drugshandel en poging tot moord

Een deel van de in beslag genomen drugs © Parket Brussel

De voorbije weken heeft de politie in de Anderlechtse Peterboswijk zestien mensen opgepakt die verdacht worden van drugshandel en moordpoging, zo meldt het parket van Brussel. De politieactie kwam er nadat een drugsbende er eind vorig jaar een strafexpeditie op touw had gezet.

pvm

De Brusselse politie Zuid heeft sinds het begin van dit jaar verschillende huiszoekingen uitgevoerd in de Anderlechtse probleemwijk Peterbos om er netwerken voor de verkoop van verdovende middelen te ontmantelen.

Die actie kwam er nadat drugsdealers op 28 december 2018 een strafexpeditie op touw hadden gezet in de wijk om af te rekenen met een rivaliserende bende. Eén persoon is tijdens die strafexpeditie het slachtoffer geworden van verschillende messteken en verkeert nog steeds in levensgevaar.

Op 8 januari werden vier verdachten aangehouden, waaronder twee minderjarigen. De twee meerderjarigen werden in verdenking gesteld van poging tot moord en onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Meerdere aanhoudingen

Twee dagen later, op 10 januari, werden vijf verdachten aangehouden en werd een werkplaats ontdekt die gebruikt werd voor het inpakken van verdovende middelen. Meer dan 75.000 euro contant geld en verdovende middelen werden in beslag genomen.

Op 16 januari 2019 werden opnieuw vijf verdachten aangehouden. Er werd meer dan 30.000 euro contant geld in beslag genomen, net als grote hoeveelheden cocaïne en marihuana en een vuurwapen. Tot slot werd op 24 januari 2019 een nieuwe operatie uitgevoerd, waarbij twee verdachten aangehouden werden.

Cocaïne en cannabis

‘In totaal werden dankzij de efficiënte en constructieve samenwerking van verschillende politiediensten van de zone Zuid, in het bijzonder de dienst Verdovende Middelen, twee personen onder aanhoudingsbevel geplaatst, drie anderen werden vrijgelaten onder voorwaarden’, vat het parket samen. In totaal werd meer dan 100.000 euro, 600 gram cocaïne, twee kilogram cannabis en materiaal ter bereiding van verdovende middelen in beslag genomen.

De Peterboswijk kwam in april 2018 meermaals in het nieuws door verschillende incidenten. Zo raakte toen bekend dat het Brusselse parket sinds eind december al een tiental opsporingsonderzoeken had geopend voor poging tot doodslag op agenten, naar aanleiding van de incidenten waarbij agenten bekogeld werden. Ook werden drie controleurs van de MIVB aangevallen door een groep jongeren en werd een cameraploeg van de VRT het doelwit van jongeren die stenen gooiden.