Direct naar artikelinhoud
Shutdown

Trump kondigt voorlopig einde van ‘shutdown’ aan

Donald Trump.Beeld EPA

De Amerikaanse overheid gaat weer open, in elk geval voor drie weken. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in de tuin van het Witte Huis aan dat hij een soort noodbegroting tekent die de geldstromen in het ambtelijke apparaat weer op gang zal brengen. 

Het voorstel van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden wordt ook door de Republikeinse meerderheid in de Senaat onderschreven, aldus Trump. Volgens de Amerikaanse president kunnen de overheidsdiensten nu terug aan de slag dankzij het akkoord. Hij blijft wel vasthouden aan het idee van een muur aan de grens met Mexico. Daarover gaan de Republikeinen en de Democraten de komende weken verder over onderhandelen. De Democraten zijn het fundamenteel oneens met de bouw ervan. 

In het pakket zit geen geld voor een muur of een andere barrière langs de grens met Mexico, wat 35 dagen lang een eis was van Trump. Nu heeft hij bakzeil gehaald. Mogelijk kan hij nu dinsdag toch zijn State of the Union houden in het Huis van Afgevaardigden. De Democratische leider Nancy Pelosi zei deze week dat hij daar niet welkom is zo lang de overheid gesloten is.

Trump zei er vertrouwen in te hebben dat er vóór 15 februari, als de noodbegroting afloopt, alsnog een politiek akkoord komt over grensbewaking met daarin ‘barrières, hekken, muren of hoe je ze ook wilt noemen’. Tot dusver wilden de Democraten (die in het verleden wel met een hekwerk langs delen van de grens hebben ingestemd) geen geld geven aan iets wat Trump een muur zou kunnen noemen, maar wel aan technologische hulpmiddelen, zoals drones.

Trump zei dat de honderdduizenden ambtenaren, die een maand lang op een houtje hebben gebeten, ‘zo snel mogelijk’ hun salaris alsnog uitbetaald krijgen.

“Opnieuw shutdown”

Tegelijk waarschuwde Trump voor een nieuwe shutdown. “Als we in het Congres geen akkoord bereiken over een muur, dan krijgen we vanaf 15 februari opnieuw een shutdown, ofwel gebruik ik mijn macht om een antwoord te geven op deze noodsituatie”, aldus de president.

 De problemen bij het vliegverkeer in de VS hebben naar verluidt een cruciale rol gespeeld in de doorbraak. De shutdown stuurde vrijdag immers het vliegverkeer rond onder meer New York in de war.

De shutdown duurt intussen al meer dan 34 dagen en is daarmee de langste uit de geschiedenis van de VS. Zowat 800.000 federale ambtenaren worden erdoor getroffen.