Direct naar artikelinhoud
Migratie

Anna-Maria (8) en haar gezin blijven opgesloten in repatriëringscentrum

De achtjarige Anna-Maria.Beeld De Reuzenpoort

De Antwerpse raadkamer heeft beslist dat het Armeense gezin van de achtjarige Anna-Maria Khmoyan opgesloten blijft in het repatriëringscentrum in Steenokkerzeel. Dat heeft onze redactie vernomen. Vanuit Steenokkerzeel zou het gezin worden teruggestuurd naar Armenië.

De advocaat van het gezin, Bruno Soenen, gaat in beroep tegen de beslissing en beraadt zich over andere mogelijke stappen: “In dit dossier is er op geen enkel moment rekening gehouden met de rechten van het kind. Ik vrees voor de impact op het gezin. Het meisje heeft nu al nachtmerries en heeft moeite om in slaap te geraken.”

Ook het Vlaams ExpertiseCentrum Kindermishandeling uit zijn bezorgdheid. “Deze procedure houdt geen rekening met de kwetsbaarheid en de belangen van kinderen en heeft bij de kinderen van dit gezin duidelijk sporen nagelaten, met risico op trauma. Intussen verblijven ze al veel langer in gevangenschap dan wettelijk voorzien.”

‘Ik vrees voor de impact op het gezin. Het meisje heeft nu al nachtmerries en heeft moeite om in slaap te geraken’
Bruno SoenenAdvocaat gezin

Opgeschort

Voorlopig is het bevel om het land te verlaten opgeschort. Morgen oordeelt een andere rechter of dat zo ook blijft, meldt Soenen. Daarna kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) starten met de uitwijzing. “Juridisch ligt ons dan niets meer in de weg. Het beroep werkt niet opschortend”, zegt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder. “Al kan het gezin wel nieuwe stappen ondernemen, zoals een nieuw verzoekschrift indienen. Daar houden we rekening mee.”

Het gezin Khmoyan verblijft al tien jaar in ons land. Een asielaanvraag werd afgewezen, en bij poging tot uitwijzing in 2014 sloeg het gezin – naar eigen zeggen uit angst na een brutaal politieoptreden – op de vlucht. 

Humanitaire regularisering

Advocaat Soenen bewandelt nu de piste van de humanitaire regularisering. “Dat is mij gelukt bij een gezin in een vergelijkbare situatie in Tongeren”, zegt hij. “Ook Armeniërs, ruim tien jaar in het land, geen asiel gekregen, kinderen hier geboren, perfect geïntegreerd. Het enige verschil met de familie van Anna-Maria is dat het gezin uit Tongeren een ambtenaar had toegewezen gekregen door de overheid, wat verplicht is. Bij het gezin Khmoyan is dat de voorbije jaren niet gebeurd en heeft de overheid steken laten vallen. Zo is er ook een brief lang bij de stad Antwerpen blijven liggen, waardoor het dossier niet correct is behandeld.”

Stad Antwerpen ontkent dat er ooit een brief van DVZ voor het gezin is blijven liggen. Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester: “Onze diensten hebben voor zover zij kunnen zien geen instructie van DVZ gekregen.”

Een humanitaire regularisatie is mogelijk, aldus Soenen. “Daar zijn goede argumenten voor, de buitengewone omstandigheden op basis waarvan zo’n regularisatie kan worden toegekend: het feit dat het gezin geïntegreerd is, en dat de kinderen hier geworteld zijn. Anna-Maria heeft trouwens een taalontwikkelingsachterstand, waardoor het moeilijk is om Armeens te leren. Ze heeft met een logopedist gefocust op het Nederlands.”

Lees ook:

Lees ook:
Beeld Wouter Van Vooren

School van opgesloten Armeens meisje geeft strijd niet op: “Afschuwelijk wat met Anna-Maria gebeurt”

Actie op school

De school van de van de achtjarige Anna-Maria blijft intussen actievoeren. “De kinderen in onze school begrijpen er niets van”, zegt Hilde Henderickx. “Het is ook onmogelijk uit te leggen. Anna-Maria hoort gewoon bij hen. En nu worden dit meisje alle kansen ontnomen. Ik kan mij niet voorstellen dat dit voor haar niet traumatiserend is.”

Henderickx is, samen met Mieke Elaut, directrice van De Reuzenpoort in Borgerhout, waar Anna-Maria tot en met maandag 7 januari in het tweede leerjaar zat. Op 8 januari werd ze, samen met haar ouders en tweejarige zusje Sarah, opgepakt en naar het gesloten repatriëringscentrum in Steenokkerzeel gebracht.