Vakbonden: “Peeters belooft om Proximus uitleg te vragen over externe callcenters”

© Photo News

De bediendebonden BBTK, LBC-NVK, CNE en ACLVB zijn samen met enkele tientallen militanten dinsdagvoormiddag ontvangen op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) rond de plannen van telecombedrijf Proximus om de contracten met de externe callcenters te herzien. Peeters heeft zich geëngageerd om tekst en uitleg te vragen bij Proximus, zo melden de bonden na afloop. Elk bedrijf met een dergelijke maatschappelijke rol moet zijn verantwoordelijkheid opnemen ten aanzien van het behoud van jobs in België, zei minister Peeters volgens de bonden.

jvh

De herstructurering van Proximus, waarbij 1.900 banen bedreigd zijn maar ook 1.250 aanwervingen voorzien worden, zal ook een impact hebben op de medewerkers in externe callcenters zoals Mifratel, Ikanbi, IPG, B-connected, Call Excell en andere kleinere spelers. Er werken volgens de bonden momenteel iets meer dan 1.500 werknemers rechtstreeks voor Proximus in deze bedrijven. Velen van hen zijn tewerkgesteld met een tijdelijk of interimcontract.

De directie van Proximus zou van plan zijn haar onderaannemers te vragen hun callcenteractiviteiten naar landen met lagere lonen te verhuizen om zo te besparen. “Dit is niet meer of niet minder dan hen te vragen aan sociale dumping te doen. En dit terwijl de Belgische overheid met 53 procent hoofdaandeelhouder is”, klinkt het bij de bonden. “Proximus en de Belgische overheid moeten hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de onderaannemers en het behoud van jobs in België opnemen. Hoe valt deze beslissing te rijmen met jobs, jobs, jobs?”

Peeters heeft de bonden te kennen gegeven dat hij Proximus schriftelijk om tekst en uitleg zal vragen. Jobs naar het buitenland verplaatsen is volgens de minister “not done”.

BBTK meent dat het Proximus-plan “wel degelijk ook ingegeven is door de mogelijke komst van een vierde telecomspeler”. “Het management wil ten alle prijze (personeels-)kosten besparen in dat perspectief. Wij hebben dan ook laten weten dat de komst van een 4de operator geen goede zaak is voor de hele sector.”

Minister Peeters heeft zich volgens de bonden ook geëngageerd om hen opnieuw te ontmoeten op basis van het antwoord dat hij zal krijgen van de Proximus-directie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen