© Belga

Waals parlementsvoorzitter: “Deadline CETA respecteren is niet mogelijk”

Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) meent dat het niet mogelijk is om tegen maandagavond een akkoord te hebben over het CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada.

De EU en Canada geven ons land tot maandagavond de tijd om het verdrag al dan niet goed te keuren, maar die deadline kan niet gehaald worden, zei Antoine maandagochtend op Bel-RTL.

Antoine spreekt van een "marmelade van teksten" en vindt dat de auteurs van het verdrag daar orde in moeten scheppen.Het verzet van het Waals Gewest nu mag niemand verbazen, meent Antoine. Het Waals Parlement heeft immers al op 27 april een gedetailleerde resolutie over het CETA goedgekeurd, na twee jaar werk.

Wallonië heeft nog altijd problemen met verschillende onderdelen van het ontwerpverdrag. Zo zijn ze gekant tegen de geschillenregeling en missen ze veiligheidsclausules inzake landbouw en regelingen rond oorsprongsbenamingen.

Om 13 uur praten de verschillende regeringen van ons land samen over het CETA tijdens een vergadering van het zogeheten Overlegcomité. Antoine maakt gewag van een gebrek aan collegialiteit bij de federale regering. De ontwerpverklaring die zondag in de pers lekte en die Wallonië moet geruststellen, was mee in naam van België opgesteld. "Charles Michel heeft ons niet geraadpleegd. België is niet enkel het noorden van het land of Brussel", zegt Antoine.

Wallonië is niet tegen handel, benadrukt de voorzitter van het Waals Parlement. "We willen een verdrag", zegt Antoine. Hij verzet zich ook tegen de vergelijking van Wallonië met het Asterix-dorpje, dat weerstand biedt tegen het Romeinse rijk. "We hebben geen toverdrank, enkel de kracht van onze overtuiging".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer