Woensdag sneeuwval verwacht in Antwerpen: vier trams rijden hele nacht door

Het is woensdagochtend zoals verwacht (licht) beginnen sneeuwen in Antwerpen. De Lijn activeerde dinsdagavond haar winterplan. Om de bovenleiding van het tramnet in Antwerpen ijsvrij te houden, hebben vier trams de hele nacht door gereden.

jtp

Vanaf middernacht rijdt de stedelijke strooidienst uit in code rood om de rijwegen en fietspaden zo goed mogelijk voor te bereiden op de verwachte sneeuwval woensdagochtend. De stad beschikt over 1.200 ton zout en 175.000 liter pekel om onmiddellijk uit te strooien op de rijwegen en fietspaden met 14 zoutstrooiende wagens voor de rijwegen en 12 pekelstrooiers voor de fietspaden.

© Victoriano Moreno

Winterplan De Lijn

Door de verwachte sneeuw heeft openbaarvervoermaatschappij De Lijn haar winterplan geactiveerd. Om de bovenleiding van het tramnetten in Antwerpen ijsvrij te houden, hebben de hele nacht vier trams gereden. Zo voorkomen de trams dat zich een ijslaag vormt op de bovenleiding. “IJs is een isolator en verhindert dat een tram stroom krijgt van de bovenleiding”, aldus de vervoermaatschappij in een persbericht. Een aantal wissels werden ook verwarmd. De Lijn hield ook de hele nacht technische ploegen paraat om in te grijpen.

De bussen zijn dan weer uitgerust met vierseizoensbanden. “Dit bandentype geeft in winterse omstandigheden een betere grip op de weg”, legt De Lijn uit. “Zolang het veilig kan, blijven de bussen rijden. Als de omstandigheden dat vereisen, kan een traject worden aangepast om bijvoorbeeld een helling of gladde lokale wegen te vermijden.”

Vertraagde huisvuilophaling

Doordat de personeelsinzet van de dienst Stadsbeheer zich sterk focust op het veilig houden van de wegen en fietspaden, kan er minder ingezet worden op de huisvuilophaling. Het huisvuil van de bewoners waarvan de ophaling voorzien is op de nacht van dinsdag op woensdag of overdag woensdag zal daarom langer dan normaal blijven staan. Ook de lediging van de sorteerstraatjes zal trager gebeuren.

© Victoriano Moreno

Dit doet de stad:

Tot 300 vegers en 150 werknemers van de groendienst staan paraat om manueel bij te strooien op gladde plaatsen. Ook de voetpaden voor en rond stadsgebouwen worden sneeuw- en ijzelvrij gemaakt door de stadsdiensten.

De brandweer zal mee ingeschakeld worden voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van de tunnelhellingen van de Leientunnels op vraag van politie of stad.

Het Havenbedrijf Antwerpen draagt zorg voor de fiets- en voetpaden en de wegen in het havengebied.

Op alle Antwerpse marktpleinen staan er zoutkisten. Die kunnen marktkramers en winkeliers gebruiken om de omgeving rond hun marktkraam of winkel begaanbaar te maken.

Inzet van bewoners

Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden. Zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming geraken.

De stad vraagt ook aan alle weggebruikers om hun snelheid aan te passen en om gevaarlijke situaties meteen aan de politie te melden via de Blauwe Lijn (0800/123.12). De politie bepaalt dan of er bijkomend gestrooid moet worden en neemt in dat geval contact op met de strooidiensten.

75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen best hulp aan buren, familie of vrienden. Als ze geen beroep kunnen doen op mensen uit hun naaste omgeving, kunnen ze op het moment dat er sneeuw ligt, via het online-aanvraagformulier een melding doen, of tijdens weekdagen, bellen naar het stedelijk contactcenter (03/22.11.333). Er komt dan gratis iemand langs om de stoep sneeuw- en ijzelvrij te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER