Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Nieuwe opleiding moet van leerkrachten ‘leescoach’ maken

Nieuwe opleiding moet van leerkrachten ‘leescoach’ maken
Beeld iStock

Odisee hogeschool start vanaf woensdag met een nieuwe opleiding ‘leescoach’. Die coaches moeten hun scholen op sleeptouw nemen en het leren lezen centraler op de agenda plaatsen.

“Een leescoach zorgt voor een krachtig leesbeleid op zijn of haar school”, legt Emy Geyskens, die de opleiding mee inrichtte uit. “Leescoaches schenken bijzondere aandacht aan technisch en begrijpend lezen en verhogen het leesplezier in hun klas. Daarom staan in onze opleiding de nieuwste inzichten in verband met lezen en leesstrategieën centraal.”

De opleiding is één van de antwoorden op de desastreuze PIRLS-resultaten uit 2017. Uit die internationale test bleek dat onze 10-jarige leerlingen heel slecht scoorden voor begrijpend lezen. Sindsdien worden er allerlei initiatieven genomen om dat niveau terug op te krikken. “Al waren wij het moe om alleen maar zulke slechte zaken te horen”, zegt Odisee-docent Marlies Algoet. “Er zijn al zoveel mooie afzonderlijke initiatieven, maar te vaak verlopen die nog los van elkaar. Deze opleiding helpt die koppeling te maken.”

‘Alle dertig plaatsen zijn volzet en er staan zelfs een twintigtal mensen op de wachtlijst’
Odisee-docent Marlies Algoet

Woensdag starten dertig cursisten met de opleiding. “Dat er nood aan is, blijkt uit het succes van de inschrijvingen: alle dertig plaatsen zijn volzet en er staan zelfs een twintigtal mensen op de wachtlijst”, zegt Ann Martin, Odiseedirecteur. De opleiding zal bestaan uit vijftien lessen en wordt samen met andere organisaties georganiseerd zoals CANON Cultuurcel of Iedereen Leest.

Die laatste vzw krijgt morgen ook nog eens een subsidie van 50.000 euro om het leesplezier bij leerlingen te bevorderen. “Met de subsidie kunnen een aantal scholen een pakket boeken aankopen, een leesplek op school organiseren en leerkrachten vormingsmomenten laten volgen”, klinkt het bij Crevits.