© koen fasseur

Antwerps bedrijf lanceert toestel dat uw plasstraal thuis analyseert

Mensen met plasproblemen worden binnenkort beter geholpen én moeten minder naar de uroloog. Dat komt door een Antwerpse uitvinding die wordt gesteund door het UZA.

Christof Willocx

Antwerpenaars Jiri Vermeulen en Gilles Tas en de Oostenrijker Josef Sageder hebben in de KBC-toren in Antwerpen het bedrijf Minze Health opgericht. “Wij hebben met ons bedrijfje een toestel ontwikkeld dat mensen met plasproblemen in hun toiletpot kunnen aanbrengen”, zegt Jiri Vermeulen.

“Dat toestel is een uroflowmeter, die de kwaliteit van het plassen meet. De meter registreert de snelheid van het plassen, de hoeveelheid urine in milliliter per seconde en het patroon van het plassen. Het patroon meet in welke mate het plasvolume geleidelijk aan vermeerdert en naar het einde van de plasbeurt weer vermindert.”

Wat is het nut van zo’n uroflowmeter? “Dat mensen thuis hun plasstraal meerdere malen kunnen meten in een natuurlijke omgeving. Daardoor beschikt de uroloog over veel meer gegevens om een diagnose te stellen”, zegt Jiri Vermeulen.

“De uroflowmeter stuurt de metingen via bluetooth door naar een gratis applicatie op de smartphone van de patiënt. U moet uw smartphone dus niet meenemen op het toilet. Na de plasbeurt vult u nog enkele gegevens op de smartphone in, bijvoorbeeld of het plassen pijn deed en hoe dringend het was. Na een cyclus van drie dagen stuurt de applicatie al die gegevens door naar de uroloog.”

Vanaf volgend jaar

Het toestel is al getest op gezonde mensen, maar nog niet op patiënten met plasproblemen. Daar komt binnenkort verandering in. Gunter De Win en Stefan De Wachter, twee urologen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), willen vanaf begin volgend jaar de uroflowmeter ter beschikking stellen van hun patiënten.

Het is nog niet duidelijk hoeveel de patiënt zal moeten betalen voor de uroflowmeter. Eén toestel kan achtereenvolgens door meerdere mensen worden gebruikt, waardoor een huursysteem alleszins mogelijk is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER