Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Panel met Vlaamse Bouwmeester moet eisen van klimaatspijbelaars onderbouwen

Spijbelen tegen het klimaat in Brussel. 17 januari 2019.Beeld Tim Dirven

Vandaag trekken opnieuw spijbelende scholieren door de straten van Brussel. Een denktank met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en klimaat­experts, onder wie voormalig vicevoorzitter van het VN-klimaatpanel Jean-Pascal van Ypersele, moet het klimaat­debat objectiveren en politici oplossingen aanreiken. Dat schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen.

“Met onze betoging willen we aantonen dat we niet tevreden zijn met het huidige beleid en dat we ambitieuzere klimaatmaatregelen eisen van de regering. Onze boodschap is gebracht en we hebben de nodige aandacht gekregen van politici, maar nu moet er ook iets concreets gebeuren”, zegt Anuna De Wever, een van de initiatiefneemsters van Youth For Climate. Om dat te verwezenlijken, nam De Wever contact op met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. “Hij is de link tussen de wetenschap en het beleid.”

‘We hebben de nodige aandacht gekregen van politici, maar nu moet er ook iets concreets gebeuren’
Anuna De Wever, een van de initiatiefneemsters van Youth For Climate

Vandaag geven Youth For Climate en Van Broeck samen hun voorzet door een ­officieel panel met klimaatwetenschappers op te richten. Hun centrale eis voor de politici: luister naar de wetenschap. “Dit panel zal — volledig onafhankelijk — genuanceerde oplossingen aanreiken, die het debat kunnen kalmeren”, zegt Van Broeck. Voormalig ­IPCC-vicevoorzitter Van Ypersele is enthousiast. “Ik ben zeker bereid om de jongeren te helpen en kijk uit naar de details van de samenwerking.”

Het doel van de denktank: de diverse oorzaken van de klimaatverandering definiëren en vervolgens oplossingen voorstellen die financieel haalbaar én politiek uitvoerbaar zijn. Tegen de vorming van de nieuwe regering wil het klimaatpanel al enkele adviezen klaar hebben. “Met een paar slimme oplossingen in een paar jaar tijd zijn we er wel niet van af”, beseft Van Broeck. “Dit wordt een proces van jarenlang voortschrijdend inzicht.”

Nieuwe route

De vierde editie van ‘Spijbelen voor het klimaat’, intussen omgedoopt tot ‘Klimaatmars voor een betere toekomst’, krijgt overigens een nieuwe route. De mars start aan Brussel-Noord en eindigt aan Brussel-Zuid.

Na het grote succes van de vorige mars, waarbij 35.000 klimaatspijbelaars aanwezig waren, heeft de politie voor een verbeterd traject gezorgd die de massa veiliger op weg zet. “Toen het vorige week van het Koningsplein naar de Naamsestraat ging, kreeg je een soort bottleneck. Om veiligheidsredenen vonden we het niet meer opportuun om zo’n grote groep langs die weg te sturen. Daarom is de reisweg aangepast”, legt politiewoordvoerster Ilse Van de keere uit.

“We hebben er rekening mee gehouden dat zo goed als iedereen met het openbaar vervoer komt”, zegt Van de keere. Op het Facebook-evement ‘Klimaatmars voor een betere toekomst’ staan 1.800 mensen op aanwezig en tonen 5.500 mensen interesse.

‘Vorige week kreeg je een soort bottleneck’
Ilse Van de keere, politiewoordvoerster