NMBS staakt mee op 13 februari, ook acties bij bussen en trams

De spoorvakbonden hebben donderdag een stakingsaanzegging ingediend voor 13 februari. Ze nemen deel aan de nationale staking die de vakbonden op die dag in alle sectoren willen organiseren. Ook het andere openbaar vervoer doet mee, zodat ook het tram- en busverkeer ernstig verstoord zal zijn.

De staking bij de NMBS start op 12 februari om 22 uur en duurt tot 13 februari 22 uur, zo bevestigt de socialistische bond ACOD.

“Wij zijn onderdeel van het nationale ABVV en nemen dus deel aan de ABVV-actie waarover vorige week in het nationaal bureau is beslist. Onze stakingsaanzegging is verzonden naar de NMBS”, zegt Ludo Sempels van ACOD Spoor.

De NMBS zal, zoals de wet het voorschrijft, een alternatieve dienstregeling organiseren zodat een minimumdienst wordt gewaarborgd.

LEES OOK. Vakbonden zijn “starre houding” en “magere marge” in loonoverleg beu en kondigen nationale staking aan op 13 februari

Wie die dag met de trein naar het werk moet, houdt toch best rekening met ernstige problemen.

“We gaan nu alles in gang zetten om die alternatieve dienstregeling te regelen”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Het is al de derde vakbondsactie waarbij die regeling wordt toegepast.

Ook de vakbonden bij De Lijn, MIVB en de TEC hebben een stakingsaanzegging ingediend voor 13 februari.

Of er ook acties komen in het onderwijs, de openbare diensten en de gevangenissen staat nog niet vast. “Maar het gaat om een algemene staking, dus nemen we aan van wel. Maar we hebben nog niet alle informatie binnen”, luidt het bij het ABVV.

De nationale vakbonden riepen vorige week dinsdag op tot een nationale staking op 13 februari nadat het loonoverleg in de privésector was mislukt. “Maar de bonden voeren ook actie voor de publieke sector”, benadrukt Sempels. “We willen duurzame openbare diensten. We zijn volop aan het mobiliseren.”

Luchthaven van Charleroi

De socialistische vakbond waarschuwt wel al dat de werking van de luchthaven van Charleroi op 13 februari verstoord kan zijn. Het personeel zou ongerust zijn over de opvolging van Jean-Jeacques Cloquet, de gerespecteerde CEO die begin januari naar dierentuin Pairi Daiza is vertrokken, zegt bediendenvakbond Setca.

Peeters praat met bonden en werkgevers

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) spreekt dinsdag afzonderlijk met werkgevers en vakbonden om te zien of er nog mogelijkheden zijn om tot een interprofessioneel akkoord (IPA) te komen. Dat zei hij donderdag in de Kamer. (tg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen