Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het nieuws van deze ochtend

Stakers bij Proximus eerder deze maand.Beeld BELGA

Wie legt allemaal het werk neer op de nationale staking van 13 februari en kamperen ouders binnenkort weer voor de scholen? Bart De Wever blijft geloven in kernenergie en in de VS kreunen ze onder extreem lage temperaturen. Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

In het nieuws

1. Aanpak van genitale verminking krijgt kritiek

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bindt de strijd aan met genitale verminking en kindhuwelijken. Maar op het budget dat hij ervoor uittrekt, komt kritiek van coalitiepartner N-VA. “Hoeveel meisjes kun je met 41.000 euro helpen?” Het aantal kindhuwelijken in Vlaanderen blijkt bovendien een blinde vlek.

‘Hoeveel meisjes kun je met 41.000 euro helpen?’
Lorin Parys, Vlaams Parlementslid en N-VA-ondervoorzitter.

2. De Wever houdt vast aan kernenergie

“We moeten durven te investeren in de toekomst en op zijn minst de jongste kernreactoren durven open te houden.” Daarvoor pleit N-VA-voorzitter Bart De Wever in een opiniestuk in De Morgen.

De Wever is het niet eens met het idee dat de planeet onherstelbaar naar de knoppen aan het gaan is. Volgens hem moeten we net uitgaan van winstscenario’s.

Lees ook: Eén minister van Klimaat? Niet mogelijk in ons land

Bart De Wever, voorzitter van de N-VA.Beeld BELGA

3. ACV Transcom wil dat ook havens en luchthavens werk neerleggen op 13 februari

ACV Transcom roept op om bij de nationale staking van 13 februari ook het werk neer te leggen in onder meer de havens, bij skeyes (Belgocontrol) en de luchtvaartmaatschappijen. Ook alle havenarbeiders worden opgeroepen deel te nemen aan de staking, idem bij de grondafhandelaars op de luchthavens.

Vliegtuig landt in Schiphol.Beeld ANP XTRA

4. Schoolkamperen dan toch grotendeels voorbij?

Ondanks het uitblijven van een decretale verplichting is het aantal basisscholen en secundaire scholen dat overstapt naar een digitale inschrijvingsprocedure respectievelijk met 15 en 60 procent gestegen. “We zien dat heel veel scholen nu vrijwillig ervoor kiezen om digitaal aan te melden, ook al was het niet verplicht. Er zal dus minder gekampeerd worden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Ouders kamperen om hun kinderen te registreren in een school in Westmalle.Beeld BELGA

5. Lefevere biedt excuses aan: “We gaan gedragsprotocollen invoeren”

Na de heisa rond de seksuele houding die renner Iljo Keisse aannam tijdens een fotomoment met een Argentijnse vrouw, waarna hij uit de Ronde van San Juan werd gezet, heeft het team Deceuninck-Quick.Step van Patrick Lefevere nu ook een officiële verklaring over het “spijtige incident” uitgebracht.

Patrick Lefevere van Quick.Step.Beeld BELGA

6. Extreme kou in Midwesten VS eist al meer dan 20 levens

Het barre winterweer in het Midwesten van de Verenigde Staten heeft al aan 21 mensen het leven gekost. Veel mensen zitten vrijdag nog altijd noodgedwongen thuis, naar buiten gaan betekende een uiterst koude en pijnlijke aangelegenheid. Scholen, winkels en overheidsinstanties zijn gesloten.

Extreme koude in Chicago in de VS.Beeld AFP

7. 50.000 mensen wachten op terugbetaling fout gestorte verkeersboete

Verkeersboetes.be, een platform van de FOD Justitie dat werd opgericht om het betalen van verkeersproblemen makkelijker te maken, werkt niet zoals het hoort. Dat bleek vrijdag in het consumentenprogramma “De Inspecteur” op Radio 2. Zo wachten 50.000 mensen nog op de terugbetaling van een fout gestorte boete. Federaal Ombudsman Guido Herman vraagt een concreet engagement van de dienst om de terugbetaling tijdig uit te voeren, en een goed werkende helpdesk.

Een verplaatsbare camera op de Haachtsesteenweg.Beeld Tim Dirven

Aan het koffieapparaat

1. Zo ziet het nieuwe Studio Brussel er uit

Vanaf maandag klinkt en oogt Studio Brussel helemaal anders. Nieuwe stemmen, andere programma’s en een verse lading jingles. We zetten de belangrijkste nieuwigheden op een rij.

Logo Studio Brussel.Beeld StuBru

2. Gigantische holte ontdekt op Antarctica onder “gevaarlijkste gletsjer ter wereld”

Het gaat niet goed met de gletsjers op Antarctica, dat is geweten. De laatste 25 jaar verloor het continent maar liefst drie biljoen ton ijs aan een alarmerende snelheid. Wetenschappers van NASA hebben nu ook een enorme holte ontdekt onder de Thwaites-gletsjer, “de gevaarlijkste ter wereld” genoemd. Er is plaats voor 14 miljard ton ijs. Maar dat is er niet meer.

In het nieuws
Beeld David de Vleeschauwer

3. “Onze kijk op schoonheid ondergaat een ongeziene transformatie”

‘Mooi’ zijn is belangrijker dan ooit. En grote bedrijven dicteren onze schoonheidsidealen zodanig dat ze steeds onrealistischer worden en sociale ongelijkheid verscherpen, zo ziet ‘schoonheidsonderzoeker’ Giselinde Kuipers (Universiteit van Amsterdam).

4. Een maand zonder alcohol: dit zijn de effecten op je gezondheid

Plannen om mee te doen aan Tournée Minérale? Vorig jaar lieten bijna 1 op de 5 Belgen alcohol staan in februari, en dat willen ze dit jaar massaal opnieuw doen. Geen slecht idee, want de gezondheidsvoordelen van een maand zonder alcohol zijn enorm. Ontdek hier wat alcohol met je lichaam doet. En wat de gevolgen van een maand zonder alcohol op je gezondheid zijn, op korte én op lange termijn.

In het nieuws
Beeld BELGAONTHESPOT