Michel: ‘Een stakingsdag is altijd een mislukking in onze ogen’

© belga

Premier Charles Michel (MR) wil dat alle partners opnieuw rond de tafel gaan zitten om alsnog te vermijden dat er op 13 februari een nationale staking komt.

svg, gdc

‘Wij moeten deze nationale staking voorkomen’, zei Michel op Radio 1. ‘De werkgeversorganisaties en vakbonden moeten opnieuw overleggen. Wij willen dit maximaal aanmoedigen, want een stakingsdag is altijd een mislukking in onze ogen.’

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) spreekt dinsdag afzonderlijk met werkgevers en vakbonden om te zien of er nog mogelijkheden zijn om tot een interprofessioneel akkoord (IPA) te komen. Dat zei hij in de Kamer. Zoals bekend hebben de vakbonden het overleg verlaten.

Impact

Vrijdag werd duidelijk dat de impact van een nationale staking op 13 februari groter zal zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Zo werden onder meer stakingsaanzeggingen ingediend bij de luchtverkeersleiders, de havenarbeiders, de grondafhandelaars op de luchthavens, de lokale en federale politie, de publieke omroep VRT en de NMBS, De Lijn, MIVB en TEC.

De nationale vakbonden staken omdat ze vinden dat 0,8 procent extra loon bovenop de index voor de komende twee jaar onvoldoende is. De werkgevers houden vast aan de wet, die bepaalt dat dat de maximale marge is.