© BELGA

De Croo: “Afspringen CETA kan erger zijn dan Brexit”

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) reageert vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman zeer teleurgesteld op het nieuws dat België CETA, het veelbesproken vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, niet kan ondertekenen. Als de EU en Canada er inderdaad niet in slagen om een akkoord te tekenen, dan vormt de Waalse beslissing om zich tegen de ondertekening te blijven verzetten “afbraak van Europa”. Hij vreest een scenario dat “erger dan de Brexit kan zijn”.

Voor De Croo zou het “een historische vergissing zijn” mocht CETA niet ondertekend worden. “En dat voor een land dat altijd een van de grondleggers geweest is van de Europese eenmaking en altijd gepleit heeft voor meer Europese integratie”, aldus de liberale vicepremier. “Bovendien is ons land één van de grootste begunstigden van de EU.”

“Men moet goed begrijpen wat men hier doet”, gaat De Croo verder. “Dit betekent dat de EU niet langer gesprekken kan voeren in naam van de lidstaten, want elk akkoord kan in vraag gesteld worden door één van de regio’s.”

Hij wijst er verder op dan België een kleine, open economie is, die voor 70 procent afhankelijk is van het buitenland.

De Croo is samen met koningin Mathilde op een humanitair werkbezoek in Jordanië, dat volledig in het teken staat van de opvang van Syrische vluchtelingen.

De Wever: "Magnette steekt Syriza links voorbij"

Bart De Wever uitte via Twitter zijn ongenoegen over het afspringen van het handelsakkoord. "Magnette steekt Syriza links voorbij", klinkt het. "De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhandel. Wat een hovaardigheid", gaat hij nog verder. Op Radio 1 reageerde hij op zijn scherpe tweet. "Het is een puur politiek spel tegen de opkomst van PTB, met inhoud heeft dit niets te maken. Alle experten die ik heb geraadpleegd, zeggen mij dat het akkoord goed is voor de wereldhandel. Zelfs het uiterst linkse bestuur van Griekenland heeft dit goedgekeurd. Magnette steekt hen nu langs links voorbij", aldus De Wever.

De N-VA-voorzitter is ervan overtuigd dat de PS Vlaanderen nu opzadelt met de gevolgen van de beslissing. "De PS brengt al lange tijd schade toe aan anderen, en nu ook opnieuw aan Vlaanderen. Wij voeren namelijk wel degelijk handel met Canada, in tegenstelling tot Wallonië. Democratie dicteert dat je de gevolgen draagt van je eigen gedrag. Het is gemakkelijk je te profileren als je zelf geen handel met het land in kwestie voert."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Greenpeace: “democratie wordt gerespecteerd”

Milieuorganisatie Greenpeace is tevreden dat België CETA voorlopig niet kan ondertekenen. “We stellen verheugd vast dat de democratie wordt gerespecteerd, en dat de verschillende regeringen hebben geluisterd naar de stem van het verenigde middenveld”, zegt woordvoerder Joeri Thijs maandag in een persbericht.

Volgens Greenpeace kan door het in duigen vallen van CETA “elk handelsakkoord in de toekomst op een volledig andere basis worden onderhandeld” en kunnen “het milieu, de burgers en hun gezondheid nu centraal komen te staan”. De milieuorganisatie roept Europa nu op “naar zijn inwoners te luisteren en de top van donderdag uit te stellen”.

“Gigantische overwinning voor sociale bewegingen”

Ook burgerbeweging Hart Boven Hard is tevreden dat België CETA voorlopig niet kan ondertekenen, vanwege het Waals verzet tegen dat Europees-Canadese vrijhandelsakkoord. “Het tegenhouden van CETA is een gigantische overwinning voor sociale bewegingen die zich van dag één tegen verregaande en ondemocratische handelsakkoorden verzetten”, klinkt het maandag in een persbericht.

Overleg over CETA-verdrag afgesprongen

© Photo News

Het overleg over het CETA-verdrag is afgesprongen. Het ziet er voorlopig naar uit dat de top van komende donderdag geannuleerd wordt.

De federale regering en de gemeenschappen en gewesten hebben vanmorgen verder gepraat over het handelsakkoord met Canada. Premier Michel hoopte in laatste instantie nog iets te kunnen forceren. Maar er is geen unaniem akkoord bereikt om Michel de bevoegdheid te geven het handelsakkoord tussen de Europese Unie met Canada te ondertekenen.

Op het overlegcomité, dat amper een halfuur in beslag nam, gaven de federale regering, de Vlaamse regering en de Duitstalige regering hun goedkeuring voor de ondertekening van CETA. De Waalse regering, de Franse gemeenschapsregering, de Brusselse regering en de COCOF weigerden zoals verwacht opnieuw het licht op groen te zetten.

De woordvoerder van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker beklemtoonde eerder op de dag nog dat de Commissie de voorbije dagen alles in het werk heeft gesteld om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van Wallonië, dat dwars blijft liggen.

Volgens Waals minister-president Paul Magnette maakte het “ultimatum dat werd gesteld en vanavond afliep,een serene discussie onmogelijk.” Magnette wil verder discussiëren maar vraagt meer tijd.

“We hebben akte genomen van het “njet” van Wallonië”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een korte reactie.

Verder overleg

De premier gaat Europees president Donald Tusk maandagmiddag op de hoogte brengen van het resultaat. Het is aan Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Canadese premier Justin Trudeau om zich te beraden over de volgende stappen, met name of de voor aanstaande donderdag geplande Europees-Canadese top nog wel zal doorgaan

Door het ‘neen’ van Brussel en Wallonië zal de Canadese premier Justin Trudeau naar alle waarschijnlijkheid donderdag niet naar de Europese top afzakken. Toch blijft Michel naar eigen zeggen ‘openstaan voor verder overleg’. Ook voorzitter van de Europese Commisie Jean-Claude Juncker liet al verstaan dat een annulatie van Europees-Canades top niet het definitieve eind van CETA hoeft te betekenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer