Direct naar artikelinhoud
Ultimas 2019

Ode aan de doden: Reveil brengt weer warmte op begraafplaatsen

Pieter Deknudt van Reveil.Beeld Stefaan Temmerman

Omgaan met verscheiden en verlies: de leden van de West-Vlaamse brasspopgroep Zinger kunnen er sinds 2014 over meespreken. In een paar maanden tijd lieten vier jonge mensen uit hun thuishaven Deerlijk het leven. Een jaar later zouden ze ook hun trompettist Jef Six verliezen in een tragisch verkeersongeval.

Maar dood doet ook leven: de donkere spelingen van het lot stonden aan de wieg van Reveil. Om de onwennigheid rond een sterven weg te nemen en samen verdriet te kunnen verwerken, bedachten zanger Pieter Deknudt en zijn kompanen van Reveil.

Reveil wilde weer warmte brengen op begraafplaatsen, naar het voorbeeld van de ‘jazz funerals’ in de zwarte gemeenschap van New Orleans

Reveil wilde weer warmte brengen op begraafplaatsen, naar het voorbeeld van de jazz funerals in de zwarte gemeenschap van New Orleans. De eerste keer stonden ze er met een bang hartje, hopend dat ze niemand ontgriefden door muziek te spelen op een laatste rustplaats. Die vrees bleek ongegrond. De eerste avond lokte meteen duizend bezoekers.

Intussen brengen enkele honderden artiesten elke eerste november bij zonsondergang muziek, lokale levensverhalen en gedichten op kerkhoven in Vlaanderen. Voor het vijfde jaar op rij doorbreekt Reveil daarmee de mistroostige stilte op zo’n honderd begraafplaatsen. Onder meer Amenra, Marble Sounds en Ozark Henry, maar ook dichters Maud Vanhauwaert en Maarten Inghels boden ontroering en troost op de treurigste dag van het jaar. 

Voor het eerst werden in 2018 ook andere religies bij de samenkomst betrokken. Naast christenen luisterden ook moslims en humanisten voor het eerst mee Reveil op.