Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

Stad Brussel ziet het aantal fietsers in vijf jaar meer dan verdubbelen

Brussel plukt alsmaar meer de vruchten van een fietsgericht beleid.Beeld Benoit De Freine

In 2018 is het aantal fietsers in Brussel met 16 procent toegenomen, terwijl er in 2017 nog sprake was van een lichte daling. Dat blijkt uit de tellingen van het Fietsobservatorium 2018.

De opwaartse trend die sinds 2010 waarneembaar is, zet zich gestaag voort met een gemiddelde groei van 13 procent per jaar. In 2013 werden nog maar 16.193 fietsers geteld tijdens de campagne. In 2018 is dat verdubbeld naar 32.506. "Het aantal fietsers in Brussel is in vijf jaar tijd verdubbeld, dankzij de ontwikkeling van een fietsgericht beleid. Hoe meer plaats je aan de fietser geeft, hoe meer hij die plaats zal gebruiken", stelt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a).

De tellingen van het Fietsobservatorium brengen ook andere accenten aan het licht. Zo is twee derde van de fietsers mannelijk, draagt 55 procent van de fietsers een helm en is 12 procent van alle fietsen uitgerust met voorzieningen om kinderen te vervoeren. Uit avondtellingen blijkt bovendien dat 73 procent van de fietsen correct verlicht is, terwijl 14 procent geen verlichting heeft. Ook daar zit een lichte verbetering in. In 2017 was 20 procent van de fietsen niet verlicht.