Buur start procedure tegen “te luid” zwembad: “Een zwembad is geen feestzaal”

© mvn

Een buur van het S&R Lago Olympia in Brugge is een procedure gestart om de vergunning van het zwembad in te perken. Spelende kinderen, maar vooral ook de muziek in en rond het zwembad zouden zorgen voor geluidsoverlast. “Een zwembad is geen feestzaal.”

Koen Theuns

Geroep van kinderen, muziek en stemgeluid door luidsprekers, maar ook het geluid van skateboards op het domein en spelende kinderen op het aanpalende speelpleintje: die zorgen volgens een buurtbewoner voor te veel decibels in de omgeving van S&R Lago Olympia. De buur, die op zowat tachtig meter van het zwembad woont, liet dat ook staven met een akoestisch onderzoek. En met dat onderzoek, dat stelt dat de geluidsnormen stelselmatig overschreden worden, startte hij een procedure om de bestaande milieuvergunning aan te vechten.

“Het grootste probleem zijn de activiteiten en de elektronisch versterkte muziek buiten het gebouw. Daarnaast zijn er ook regelmatig activiteiten in de avond, met muziek, die de rust verstoren. Maar een zwembad is geen feestzaal, en beschikt dan ook niet over de gepaste geluidsisolatie”, zegt advocaat Griet Cnudde. Het doel van de procedure: het zwembad extra voorwaarden opleggen. Zo eist de buurtbewoner een verbod op versterkte muziek in openlucht, op rustverstorende activiteiten op zondagen en feestdagen, en op werkdagen van 19 uur tot 7 uur. Een akoestisch onderzoek van het gebouw moet leiden tot maatregelen die het geluidsniveau naar beneden halen.

Speeltuigen verwijderd

Volgens S&R Olympia houdt het zwembad zich wel degelijk aan de geldende normen. Toch kwam de procedure niet helemaal als een verrassing, gezien al van bij de opening opmerkingen kwamen over lawaaihinder. Eerst van verschillende omwonenden, na enkele ingrepen nog van één gezin. “Van het speelpleintje hebben we de twee speeltuigen die voor de meeste geluidshinder zorgen, verwijderd en er zijn ook hekken geplaatst om te voorkomen dat kinderen te dicht tot bij de tuinen van de omwonenden zouden kunnen komen”, zegt Bart Dupon, centrummanager van S&R Brugge Olympia. “Ook werd beslist om de buitenactiviteiten van een sportkamp op een andere locatie te laten doorgaan. We doen wat we kunnen, maar het geluid op nul zetten kan nu eenmaal niet. Dat de buurtbewoner al meermaals naar spelende kinderen geroepen heeft, vinden we dan ook zeer ongepast.”

“Kinderen zijn geen overlast”

Zoals de procedure dat voorschrijft, is de stad Brugge een openbaar onderzoek gestart. Al lijkt de bevoegde schepen Franky Demon (CD&V) niet meteen geneigd om het zwembad het zwijgen op te leggen. “We moeten het onderzoek afwachten, maar wat mij betreft is het geluid van spelende en zwemmende kinderen alvast geen geluidsoverlast. Elektronische geluidsversterking is een andere zaak: als zou blijken dat de normen overschreden worden, is dat te herbekijken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen