Transmigranten riskeren zware celstraffen voor gewelddadige diefstallen

Drie illegale vluchtelingen hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor hun aandeel in gewelddadige diefstallen in Heist en Oostende. Voor Farman K. vorderde het openbaar ministerie in totaal 40 maanden effectieve gevangenisstraf.

Op 8 september merkte een 68-jarige Oostendenaar dat hij bij het verlaten van de tram in Heist werd achtervolgd. Faras M. en Farman K. eisten geld, maar waren blijkbaar niet tevreden met de vijf euro van het slachtoffer. De Oostendenaar kreeg meerdere slagen en schoppen, waarbij zijn oogkas gebroken werd. Uiteindelijk maakten de verdachten zijn gsm buit. Faras M. werd op 14 september ingerekend na een inbraakpoging in twee strandcabines in Zeebrugge. Voor hem vorderde het OM in totaal 2,5 jaar gevangenisstraf.

Man overvallen

In het Oostendse Maria Hendrikapark werd op 18 oktober een 43-jarige man overvallen door een groepje transmigranten. Ook deze keer werd heel wat geweld gebruikt om de gsm en de portefeuille van het slachtoffer te stelen. Even later werden met Mohammad K. en opnieuw Farman K. twee verdachten opgepakt.

Dankzij een vingerafdruk kon het duo ook gelinkt worden aan een woninginbraak in februari 2018 in Gistel. De procureur eiste in totaal 40 maanden effectieve gevangenisstraf voor Farman K., die bij de meeste feiten betrokken was. Mohammad K. riskeert 33 maanden cel voor zijn aandeel in de zaak.

De verdediging legde uit dat de beklaagden door hun illegaal verblijf geen eten en geen onderdak hadden. De transmigranten zouden van plan zijn om na hun gevangenisstraf zo snel mogelijk België te verlaten. Hun advocaten vroegen om een deel van de straf met uitstel op te leggen.

De rechter doet uitspraak op 22 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen