Direct naar artikelinhoud
Emoji

Binnenkort ook emoji voor menstruerende vrouwen

Plan International UK wil emoji voor menstruerende vrouwen.Beeld Plan International UK

Het kostte bloed, zweet en tranen, maar Plan International UK haalt haar slag thuis. Binnenkort is er een emoji beschikbaar die de menstruatie moet voorstellen. Zo stelt de organisatie het toch zelf voor.

Jongeren communiceren met emoji’s, ook over zaken waarover ze liever niet willen spreken. Precies daarom strijdt Plan International UK voor een symbool dat de menstruatie moet voorstellen. Uit een recente studie blijkt immers dat 48 procent van de Britse meisjes en vrouwen tussen 14 en 21 jaar beschaamd zijn om hun maandstonden.

In 2017 creëerde Plan vijf voorstellen voor een nieuwe emoji, waaronder een kalender, glimlachende bloeddruppels, een baarmoeder en maandverband. Zo’n 54.600 mensen brachten hun stem uit, en zo werd een tekening van een onderbroek met bloeddruppels gekozen. Die werd ingestuurd naar het Unicode Consortium, de instelling die emoji’s reguleert, maar dat verwierp de keuze.

Maar in maart komen er weer 59 nieuwe emoji’s bij. De nieuwe serie staat vooral in het teken van gelijkheid en emancipatie. Daartussen zit ook een bloeddruppel die de menstruatie symboliseert, zo stelt Plan. Samen met NHS Blood and Transplant dienden ze het voorstel in en dat is dus goedgekeurd. 

Plan kondigde het nieuws zelf aan op Twitter: “Eindelijk krijgen we een #PeriodEmoji!” Maar dat klopt niet helemaal, stelt NHS Blood and Transplant. Volgens hen staat de nieuwe emoji symbool voor bloeddonatie.

Twitter bericht wordt geladen...