Vanmiddag nieuw intra-Belgisch overleg over CETA

© BELGA

Om 16 uur is er een nieuw intra-Belgisch overleg gepland over het Europees-Canadese handelsverdrag CETA. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Het overleg zou plaatsvinden op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De deelstaten schuiven mee aan tafel.

Maandag moest premier Charles Michel na een vergadering van het Overlegcomité vaststellen dat België het CETA-handelsverdrag niet kan ondertekenen. Maar er komt vanmiddag dus een nieuwe poging om tot een akkoord te komen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de deelstaten om 16 uur uitgenodigd voor een nieuw overleg.

Omwille van die nieuwe CETA-onderhandelingen heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois alvast zijn gepland bezoek aan Londen afgezegd. Bourgeois zou in Londen niet enkel een bezoek brengen aan de tentoonstelling van Luc Tuymans, maar zou er ook een ontmoeting hebben met de Britse Brexit-minister David Davis. Bourgeois betreurt dat dat gesprek niet kan plaatsvinden.

Ook de Europese Commissie blijft betrokken bij de Belgische gesprekken. “In België is men bezig een gemeenschappelijk standpunt te vinden volgens de geldende institutionele procedures en in overeenstemming met de grondwettelijke orde. Wij blijven bereid te helpen in dit proces”, zo verklaarde een woordvoerder.

De ondertekening van CETA is gepland op een Europees-Canadese top op 27 oktober. Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau besloten maandagavond in een telefoongesprek om de top voorlopig op de agenda te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen