Gevluchte voetbalspeler uit Bahrein vrijgelaten uit Thaise gevangenis

door
Belga
Leestijd 2 min.

De uit Bahrein gevluchte voetballer Hakeem al-Araibi is vrijgelaten uit de gevangenis in het Thaise Bangkok, waar hij sinds november was opgesloten. Hij is nu onderweg naar Australië. Voor dat land kreeg hij enkele jaren geleden al een verblijfsvergunning. De Australische premier Scott Morrison bedankte in Canberra de Thaise regering. "Ik ben blij dat Hakeem naar huis mag", zei hij. De voetbalspeler kwam vrij, omdat Bahrein naar verluidt niet langer zijn uitlevering vraagt. Al-Araibi was in november op de luchthaven van Bangkok, opgepakt toen hij er met zijn familie op vakantie kwam. Bahrein vroeg toen om zijn uitlevering.

Hakeem heeft nog voor het nationale team van Bahrein gespeeld, maar is momenteel actief bij een ploeg in het Australische Melbourne. Hij werd in 2014 in Bahrein bij verstek veroordeeld voor het verwoesten van een politiekantoor in 2012. De man ontkent dat.

Al-Araibi zei dat hij in zijn vaderland werd gefolterd, omdat hij kritiek had gegeven op een lid van de koninklijke familie. Hij vluchtte in 2014 naar Australië en kreeg er het vluchtelingenstatuut en een verblijfsvergunning in 2017.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de voetballer nog kan vervolgen en voegt daaraan toe dat de voetballer in beroep kan gaan tegen zijn veroordeling in Bahrein, maar dan moet hij wel zelf naar Bahrein komen om dat beroep aan te tekenen.

Het opsluiten van de voetballer in Thailand had voor heel wat ophef gezorgd in Australië. Daar werd de hashtag #SaveHakeem de voorbije weken erg populair op de sociale media.

Bron: Belga