Klimaatjongeren zien woensdag nieuwe minister van Omgeving

© BELGA

De klimaatjongeren zitten woensdagnamiddag samen met de nieuwe Vlaamse minister van Omgeving, Koen Van den Heuvel. De CD&V’er wil er vooral gaan luisteren naar de scholieren. Voorgangster Joke Schauvliege streek hen vorige week tegen de haren door te suggereren dat hun betogingen werden aangestuurd door een complot van de natuurbewegingen.

Koen Van den Heuvel ontvangt de jongeren dus nog voor hun nieuwe klimaatmars, die donderdag opnieuw door Brussel trekt. “Ik wil vooral naar hen luisteren, maar daarnaast ook op een rijtje zetten wat we op dit moment al doen voor het klimaat”, zegt Van den Heuvel dinsdag.

De minister heeft nog iets meer dan drie maanden tijd voor de verkiezingen. “We zullen de komende weken bekijken hoe we het Vlaams Klimaatplan kunnen versnellen”, zegt hij. In dat plan staat onder meer dat tegen 2030 de helft van de verkochte auto’s emissievrij moet zijn en dat het autogebruik nog maximaal 60 procent van de verplaatsingen mag uitmaken.

Volgens Van den Heuvel is er in het klimaatbeleid nog vooruitgang mogelijk in onder andere de beperking van de inname van open ruimte en het verhogen van de renovatiegraad. Wat mobiliteit betreft, wil hij woensdag het voorstel van voorzitter Wouter Beke uiteenzetten. Die trekt naar de verkiezingen met het idee om de bedrijfswagens versneld te vergroenen. Op korte termijn zou er enkel nog een belastingvoordeel blijven voor wagens met een nuluitstoot.

© JHS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen