© Bart Dewaele

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Magnette ‘gewapend met nieuwe documenten’ naar Ceta-overleg

Net nu het Ceta-overleg muurvast lijkt te zitten, heeft Waals minister-president Paul Magnette (PS) laten weten dat hij over ‘nieuwe documenten’ beschikt. Om 11 uur nam een groep experts de voorstellen al onder de loep, om 16 uur is een intra-Belgisch overleg gepland.

Sylvie Van Ginneken

In de late namiddag is er dan toch opnieuw een Belgisch overleg gepland over Ceta, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada dat de Waalse regering tot nu toe verwerpt. Gisteren liet premier Charles Michel (MR) na het Overlegcomité weten dat België het verdrag daardoor onmogelijk kan tekenen. Daarmee slinkt de hoop op een plechtige ondertekening op donderdag zienderogen. De Canadese premier Justin Trudeau kreeg gisteren al te horen dat het kalf (alleszins voor donderdag) vermoedelijk verdronken is.

Toch bogen experts zich vanochtend over enkele nieuwe documenten die Waals minister-president Paul Magnette op tafel heeft gelegd. Concreet zou het om voorstellen gaan die het pad naar een akkoord deels vereffenen. In het kader van die informatie, is er intra-Belgisch overleg vanaf 16 uur op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), klinkt het op het kabinet-Michel.

Ook de Vlaamse ambtgenoot van Magnette, Geert Bourgeois (N-VA), die een trip naar Londen op het programma had staan, zal aanwezig zijn. Bourgeois heeft zijn afspraak met de Britse brexit-minister David Davis noodgedwongen afgezegd. ‘De minister betreurt deze ontwikkeling, maar dit verduidelijkt nogmaals hoe belangrijk de Ceta-gesprekken zijn’, aldus zijn woordvoerder.

Is de kogel binnenkort dan toch door de kerk? Geen enkel kabinet wil op basis van de huidige situatie ‘voorbarige conclusies’ trekken over het feit dat Magnette ‘gewapend met nieuwe documenten’ naar het overleg stapt, maar ‘van hoop is nog nooit iemand gestorven’, luidt het. De woordvoerder van Charles Michel houdt voorlopig het bij de mededeling dat alle nieuwe documenten aandachtig bestudeerd worden en dat de premier zijn contacten met de Europese Commissie de Canadese premier Justin Trudeau intensief onderhoudt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer