Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britten in België ruilen massaal rijbewijs in uit vrees voor harde brexit

Britten in België ruilen massaal rijbewijs in uit vrees voor harde brexit
Beeld thinkstock

In januari ruilden liefst 258 Britse inwoners in ons land hun Brits rijbewijs in voor een Belgisch exemplaar. Dat is evenveel als in de acht maanden daarvoor. Bij een harde brexit dreigt hun rijbewijs immers van de ene op de andere dag ongeldig te worden in ons land.

Komt er op 29 maart een harde brexit zonder afspraken over de boedelscheiding, dan moeten Britse burgers die in ons land wonen hun wagen aan de kant houden. Hun Brits rijbewijs zal dan niet langer geldig zijn, waarschuwde de Britse ambassade op 21 januari. Ze riep expats in ons land daarom op om tijdig hun rijbewijs in te wisselen voor een Belgische versie.

Ook het kabinet van federaal minister François Bellot (MR) waarschuwt voor de gevolgen van zo’n scenario. “Als er een harde brexit komt, wordt een Brits rijbewijs van de ene dag op de andere een ongeldig document in België”, zegt woordvoerder Jasper Pillen. Het probleem zou zich weliswaar enkel voordoen voor wie vast in ons land woont. Voor Britse toeristen en mensen die met de wagen door ons land rijden naar bijvoorbeeld Frankrijk, verandert er niets.

Nu de brexitgesprekken in een totale impasse lijken te zitten, heeft de oproep van de ambassade haar effect niet gemist. Vorige maand ruilden liefst 258 Britten hun rijbewijs in, blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit – meer dan in de acht voorgaande maanden samen. Ter vergelijking: vorig jaar werden gemiddeld 32 Britse rijbewijzen per maand ingeruild. Het hoge cijfer van januari is nog opmerkelijker als er rekening mee gehouden wordt dat de oproep van de Britse ambassade pas laat op de maand gebeurde.

‘Als er een harde brexit komt, wordt een Brits rijbewijs van de ene dag op de andere een ongeldig document in België’
Jasper Pillen, woordvoerder kabinet van federaal minister François Bellot (MR)

De procedure om een Belgisch rijbewijs aan te vragen duur zowat zes weken, omdat daarbij een reeks veiligheidscontroles moet gebeuren. Britten die zeker van hun stuk willen zijn, kunnen dus best zo snel mogelijk een aanvraag indienen. Wie de kat uit de boom kijkt en wacht tot 29 maart, kan ook na een eventuele harde brexit zijn rijbewijs nog inwisselen. Maar omdat het Verenigd Koninkrijk dan geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, duurt de procedure een stuk langer dan zes weken. Wie tot dan wacht, zal het dus mogelijk lange tijd zonder rijbewijs moeten doen.

Opvallend: volgens de ambassade zouden Britten zonder Belgisch rijbewijs na een harde brexit opnieuw hun rijexamen moeten afleggen. Maar dat klopt niet, klinkt het bij het kabinet-Bellot. Dat werd intussen ook doorgegeven aan de Britse overheid.

De aanslepende onzekerheid over de brexit zorgt er intussen ook voor dat Britten in groten getale de Belgische nationaliteit aanvragen. De stijging is al merkbaar sinds het brexitreferendum halverwege 2016. Werden in 2015 nog 119 Britten als Belg erkend, een jaar later waren het er al 475 en in 2017 zelfs 1.306. De laatste maanden is opnieuw een stijging in de nationaliteitswijzigingen te merken: in november en december kregen in totaal 217 Britten een Belgisch paspoort.