Ook politie moet volgens N-VA Vlaamse bevoegdheid worden: “Logisch gevolg van onze confederale visie”

© Belga

N-VA legt het voorstel op tafel om de federale politie op te splitsen in een Vlaamse, Waalse en Brusselse af­deling. Dat zei oud-minister Jan Jambon bij de voorstelling van de ­veiligheidplannen waarmee N-VA naar de verkiezingen trekt. “Dat is een logisch ­gevolg van onze con­federale visie”, aldus Jambon.

Matthias Vanderaspoilden

Een goed ontwikkeld politie-, veiligheids- en justitieapparaat, moderne inlichtingendiensten en een sterke en efficiënte defensie. Dat worden de speerpunten die N-VA op tafel legt in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. “Doordacht investeren in mensen en middelen staat daarbij centraal”, zegt kandidaat-premier Jan Jambon. Tegelijkertijd pleit de gewezen minister van Binnenlandse Zaken ervoor om de federale politie te splitsen. “De lokale politie en besturen werken heel goed samen. Het beleid van die lokale besturen ligt nu al bij de deelstaten, dus kan je ook de politionele bevoegdheden overhevelen. Dat is een logisch gevolg van onze confederale visie”, aldus Jambon in VTM nieuws.

Bij N-VA beseffen ze dat ze daarmee een gevoelige snaar raken, want de politie is bij uitstek een federale dienst. “Maar bij eerdere staatshervormingen werden ook bevoegdheden overgeheveld waarvan men dacht dat het nooit zou gebeuren”, aldus Jambon. “Dat is nu niet anders.”

Zoals Europol

Hoe zoiets praktisch moet, is nog niet duidelijk. Evenmin hoe zo’n eventuele nieuwe structuur gefinancierd dient. Hoewel er al samenwerking is met de deelniveaus, komen de werkingsmiddelen van de politiezones nu vooral van het federale en het lokale niveau.

“Wie bevoegd is om wetten te schrijven, beschikt best over de nodige instrumenten om de naleving af te dwingen”, zegt N-VA. “Het is dan ook logisch dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel bevoegd worden voor de organisatie en de werking van de politiediensten op hun grondgebied en de regelgeving inzake private beveiligingsdiensten.”

Jambon beseft dat criminaliteit niet aan de grenzen stopt, maar ziet dat niet als een obstakel. “Europol bewijst dat er nu al wordt samengewerkt over de grenzen heen. Hetzelfde kan straks ook gelden voor de Vlaamse en de Waalse politie.”

Vincent Houssin, nationaal ondervoorzitter van politievakbond VSOA, is verrast dat N-VA het plan nu op tafel legt. “Wij pleiten al langer voor een hervorming bij de politie, want sinds 2001 is er maar weinig veranderd. De politie is dringend aan een update en herinvestering toe. Maar we zitten niet te wachten op een verdere opsplitsing. Het lijkt me ook een fout signaal. Een eenheid van gezag en een herverdeling van de middelen is wel aan de orde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen