Jaar cel voor dronken arts die wegvluchtte na aanrijden van fietser

© JDD/RR

© CMA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De 31-jarige arts en anesthesist Alexander V. uit Oudenaarde die in mei vorig jaar in dronken toestand een 78-jarige fietser aanreed en vluchtmisdrijf pleegde, is woensdagochtend door de politierechter veroordeeld tot een jaar cel en twee jaar rijverbod. De man vluchtte na de aanrijding weg, maar kon kort na het ongeval worden gevat door de Gentse politie.

Cédric Maes

De 78-jarige fietser uit Zwijnaarde stak in mei vorig jaar rond 5.40 uur het kruispunt van de Grotesteenweg Zuid (N60) en de Klossestraat in Zwijnaarde over ter hoogte van de lichten, maar werd gegrepen door een personenwagen die vanuit de richting van Gent kwam. Het slachtoffer werd zwaargewond afgevoerd en moest meteen worden geopereerd.

De bestuurder van de wagen, een 31-jarige arts en anesthesist uit Oudenaarde, reed door na de zware klap. De fiets en de spullen van het slachtoffer vlogen door de aanrijding meters ver over het kruispunt. Rond 6.15 uur kon de dertiger door de politie geïntercepteerd worden in Gent. Hij legde een positieve ademtest af en werd gearresteerd.

Derde keer voor rechter

Bij de behandeling van de zaak toonde de rechter weinig begrip voor het gedrag van de arts. “U bent in 2014 en 2016 al veroordeeld voor rijden onder invloed, en nu staat u hier terug. Wanneer gaan de alarmbellen afgaan?”, klonk het. Volgens V. was zijn alcoholgebruik “niet gepland” en nam hij de “foute beslissing” door in zijn toestand achter het stuur te kruipen. “Wanneer ik iets ga drinken, neem ik altijd een taxi of blijf ik bij vrienden slapen”, aldus V. “Gepland of niet, drinken en rijden gaan nooit samen”, repliceerde de rechter. “Maar u leert het blijkbaar niet.”

Het parket vroeg een jaar cel en anderhalf jaar rijverbod, maar de rechter deed er nog een schepje bovenop. V. moet zijn wagen – in België - twee jaar aan de kant laten staan en kreeg een jaar cel opgelegd. "Het is de derde keer dat hij voor rijden onder invloed wordt veroordeeld", sprak de rechter. "Onaanvaardbaar."

De jonge arts moet ook een boete van 9.600 euro betalen én zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen als hij nog opnieuw de baan op wil. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, zal hij ook medisch en psychologisch geschikt moeten worden verklaard.

“Carrière niet hypothekeren”

De advocate van V. vroeg de carrière van haar cliënt niet te hypothekeren door hem zwaar te straffen. Ook daar kon de rechter niet om lachen. “U gaat die verantwoordelijkheid voor de impact op zijn carrière toch niet in mijn schoenen schuiven meester?”, klonk het verbouwereerd. “Het was zijn eigen beslissing van te drinken en te rijden én weg te vluchten na het zware ongeval. Hij moet zelf de gevolgen van zijn daden dragen.“

Alexander V. man werkte een tijdje in ziekenhuizen in Leuven en Brugge, maar woont en werkt intussen opnieuw in Genève waar zijn rijverbod niet geldig is. Het ziekenhuis AZ Oudenaarde liet eerder al uitdrukkelijk weten dat de man niet in het AZ Oudenaarde aan de slag is of is geweest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen