Direct naar artikelinhoud
Saudi-Arabië

EU-Commissie zet Saudi-Arabië op lijst van landen die te weinig doen tegen terrorismefinanciering

Eurocommissaris Vera JourovaBeeld REUTERS

De Europese Commissie heeft een nieuwe lijst voorgesteld van niet-EU-landen die te weinig doen tegen het witwassen van crimineel geld en de financiering van terroristische activiteiten. De lijst werd uitgebreid van 16 naar 23 landen, Saudi-Arabië is de meest opvallende nieuwkomer. 

De Commissie verwijt Ryad, waarmee de diplomatieke relaties sowieso al gespannen zijn, dat het met de voeten sleept bij het droogleggen van de financieringsbronnen van terroristen.

Met de lijst wil de EU haar financiële stelsel beschermen. Derde landen die op de lijst terechtkomen, worden niet gesanctioneerd, maar om verdachte geldstromen beter te kunnen identificeren moeten banken extra controles uitvoeren wanneer er transacties gebeuren waar klanten en banken uit die landen bij betrokken zijn. Op de nieuwe lijst staan 23 landen. Saudi-Arabië en Panama zijn toegevoegd, landen als Iran, Irak, Afghanistan en Pakistan stonden er al langer op.

“Wij hebben de strengste antiwitwasnormen van de wereld, maar wij moeten ervoor zorgen dat crimineel geld uit andere landen niet in ons financiële stelsel terechtkomt”
Vera Jourova, Europees commissaris voor Justitie

“Wij hebben de strengste antiwitwasnormen van de wereld, maar wij moeten ervoor zorgen dat crimineel geld uit andere landen niet in ons financiële stelsel terechtkomt”, schetst Europees commissaris voor Justitie Vera Jourova de achtergrond van de lijst. “Crimineel geld is van levensbelang voor georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Ik verzoek de op de lijst geplaatste landen hun tekortkomingen snel te verhelpen.”

De lijst, die door het Europees Parlement en de Raad moet worden afgeklopt, mag niet worden verward met de Europese zwarte en grijze lijsten met belastingparadijzen. Beide zijn weliswaar bedoeld om de Europese interne markt te beschermen tegen ‘externe risico’s’.